Chineng Qigong

Zhineng Qi Gong


Zhineng qigong is meditatie in beweging. Het is een meditatiemethode waarin veel diversiteit is te bespeuren: ritmische bewegingen, healingsmeditaties, affirmaties en visualisaties en klank worden gebruikt om het lichaam sterk en ontspannen te maken. Het maakt je lichaam weer beweeglijk, opent de gewrichten, strekt pezen en spieren en maakt je hoofd leeg. Het kalmeert de emoties.

Omdat de oefeningen contemplatief en rustig zijn, vloeiend, zijn ze voor alle leeftijden geschikt.

Het is een healingsmethode voor jezelf en voor anderen: de organen worden door de bewegingen gemasseerd en van nieuwe energie voorzien, en is gericht op het verminderen en verdwijnen van klachten, aandoeningen en ziektes.
Zhineng qigong is een methode die is samengesteld uit de meest effectieve oefeningen uit de Qigong en Martial Arts tradities.

Qi Neng Qi Gong voor, tijdens en na de Zwangerschap

Deze Bewegingsmethode  bestaat uit rustige,ontspannende bewegingen
Het voordeel is, dat je de oefeningen liggend, zittend en staand kunt doen.
Als je een Kinderwens hebt,is het niet altijd zo dat je dan direct zwanger bent. En dat kan stress veroorzaken.
Chi Neng is een prachtige manier om bij je zelf te blijven en vooral:geduld te ontwikkelen.
Tijdens de zwangerschap kun je  je door Chi Neng energiek blijven voelen en je voorbereiden op mindful bevallen.
Na de zwangerschap kan deze Bewegingsmethode je helpen weer je goede figuur terug te krijgen.
Daarna wil je vast de oefeningen thuis blijven doen,want je krijgt er zoveel energie van en in deze tijd vooral is het van groot belang dat je je zelfgenezend vermogen versterkt.

Chi Neng wordt ook wel: Chinese Yoga genoemd.
Chi staat voor levensenergie, Neng voor Potentieel en een Gong is een tijdsperiode die je ergens aan besteedt.Het werkt fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

WAT KAN CHI NENG ALLEMAAL VOOR JE DOEN?
Je zelfvertrouwen versterken,je flexibiliteit vergroten op alle gebied en je een gevoel van controle over jezelf te geven. Het werkt ook nog eens preventief. Het kan bv angst en depressie voorkomen als je regelmatig oefent en er echt tijd aan wilt besteden.
Het verhoogt je concentratie,je stemming  en verbetert je slaap.
Het houdt je gewicht op peil en reguleert je bloedsuikerspiegel en helpt je pijntolerantie verhogen.
Het verlaagt je bloeddruk vermindert rugpijn en kan de kans om zwanger te worden, verhogen. Het zorgt voor een gemakkelijker zwangerschap en geboorte.
 Het houdt de darmen gezond, net als de longen door een betere ademhaling tijdens de oefeningen.
Je kunt bij mij groepsles krijgen, maar ook priveles.
Jantsje Dekker,Chi Neng Instructeur.


EEN ACUPUNCTUUR BEHANDELING DOOR JEZELF EN VOOR JEZELF

Vrij van Fixaties

Lijden is nodig tot je beseft dat het niet nodig is (Eckhart Tolle).

Chi Neng Qigong is een eenvoudige maar diepgaande methode van oefeningen en zelfontwikkeling waardoor je vitaler, gezonder en fysiek, mentaal, en emotioneel sterker wordt en meer in balans komt. Chi Neng Qigong heeft als hoofddoel een vrij mens te worden.

Een vrij mens word je door het bewust worden van en het her- en erkennen van je fixaties en de mogelijkheid om zo aanwezig te zijn dat je deze kunt loslaten.

Een fixatie is iets wat jouw aandacht en energie op een bepaalde manier vasthoudt en belemmert. Het weerhoudt je ervan om een vrij mens te zijn. Een fixatie kan een gedachte of een bepaalde (onbewuste) gehechtheid aan iets of iemand zijn.

Ook al voelt deze gehechtheid niet goed of gezond, het lukt maar niet om er los van te komen. Het ontbreekt ons aan de moed, wijsheid, wilskracht, inzicht, overtuiging of aanwezigheid om er vrij van te komen. Zo blijven mensen vaak lang in een relatie of gedachtepatroon hangen die niet heilzaam is.

Hieronder volgen een paar voorbeelden van fixaties:

De fixatie in de vorm van de gedachte: ‘ik ben niet goed genoeg’. Als gevolg van deze fixatie, richt je je leven dan zo in dat je zo min mogelijk deze pijn ervaart. Bijvoorbeeld door je voortdurend aan te passen, te pleasen, niet te doen wat je werkelijk wilt, of voortdurend over je eigen grenzen te gaan. Dit komt vaak voor als je als kind onvoldoende bent bevestigd in je zijn.

Een andere fixatie is dat je je pas goed kan voelen als aan een bepaalde voorwaarde is voldaan. Je hebt een bepaalde substantie gedronken, gegeten of gerookt waardoor je je tijdelijk beter of zekerder voelt.

Een andere fixatie is dat je je pas goed kan voelen als de mensen om je heen gelukkig zijn. Je hebt dan de dagtaak om voortdurend te zorgen dat anderen zich goed voelen zodat jij je ook goed kunt voelen.

Een andere fixatie is de angst dat een dierbare in je omgeving ziek wordt of doodgaat.

Een fixatie is het gevoel te hebben steeds iets te ‘moeten’, alles ‘perfect’ te moeten doen of iets te moeten bereiken voor we ons goed kunnen voelen

Weer een andere fixatie is de behoefte aan goedkeuring van anderen. We kopen bepaalde kleren of doen andere dingen om maar de aandacht te krijgen, het gevoel te hebben gezien te worden of er te mogen zijn.

Het is steeds een surrogaatbevrediging waarvan we weten dat die niet blijvend is.

Zo zijn er legio dingen waar onze geest zich op fixeert en waardoor de energie niet vrij kan stromen.
Dit maakt dat we ons onvervuld, niet gelukkig en lusteloos voelen.

Het steeds efficiënter worden in het zoeken en tijdelijk vinden van de surrogaatoplossing is niet de oplossing. Het is juist het vrij worden van dit zoeken en zo oplettend te zijn zodat je niet langer bevangen bent door je fixaties. Daar ligt de werkelijke vrijheid en vervulling.

Het bewust worden van onze fixaties, het versterken van onze innerlijke kracht en oplettendheid is een van de onderdelen waarin we ons bekwamen bij Chi Neng Qigong. Meester worden over jezelf en over je gezondheid. Spreekt dit je aan, dan is Chi Neng Qigong mogelijk iets voor jou.

door Frank Lageweg, Docent aan het Chi Neng Instituut Nederland

Enkele reacties van Chi Neng leerlingen die de lessen Chi Neng Qi Gong hebben gevolgd met fijne resultaten

“Ik volg al ruim een jaar lessen Chi Neng bij Jantsje. Door een drukke baan en veel hoofdpijn ben ik steeds op zoek naar manieren om tot rust te komen en lichamelijk en geestelijk te” herstellen.” Chi Neng is een heerlijk relaxte en gefocuste manier om dit te doen. Je concentreert je op het geluid en de beweging, in een rustig tempo. Het gevolg is dat je je heerlijk ontspannen gaat voelen en in mijn geval “even uit je hoofd “gaat. De prettige stem en begeleiding van een enthousiaste en betrokken docente als Jantsje helpt je, ook wanneer je iets moeilijk zou vinden.
Ik zie het een beetje als fitness voor je geest en lichaam. Op wonderbaarlijke wijze ga je je lichamelijk langzaam beter voelen, zeker wanneer je thuis elke dag even een “ontspannende” oefening doet, voor je weer hard aan de slag gaat. Het leuke is dat je het ook kan doen (is mijn ervaring) als je op de bank ligt wanneer je niet zo lekker bent. Het is werken met energie. Dat klinkt misschien vreemd, maar wanneer je het probeert, merk je dat het werkt!”
Renate de Jong; Reeuwijk
Onderwijsadviseur en logopediste


Artikel van Frank Lageweg:

Een lange weg naar erkenning

Wat me zo raakt in dit verhaal  zijn 3 dingen. Ten eerste dat het zo lang duurt voordat er zicht is op erkenning van fybromyalgie. Dus ik heb diep respect voor Natalie, dat ze ondanks haar ziekte zich zó heeft ingezet om fybromyalgie erkend te krijgen voor een grote groep patiënten. Er zijn nu zes moties ingediend, onder meer over de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling en over de vergoeding van fysiotherapie. Dinsdag wordt over de moties gestemd.

Het tweede dat me raakt,  is dat ik het erg vind dat mensen zo lang moeten wachten (patiënt = geduldig): Natalie heeft 8 jaar moeten wachten om 5 minuten spreektijd te krijgen voor deze erkenning. Helaas heeft het nog niet geleid tot klachtenvermindering, wat ik haar en deze doelgroep zó gun. Wellicht heeft deze strijd zelfs erg veel energie gekost, maar dat is mijn invulling.

En wat me persoonlijk nog het meest aan het hart gaat, is dat veel patiënten (nog) niet weten wat ze zelf aan hun gezondheid kunnen doen, gewoon,  omdat ze het nergens geleerd hebben. Zeer waarschijnlijk hebben veel fybromyalgie patiënten nog nooit gehoord van Qigong, hoe laagdrempelig het is voor ook deze patiënten en wat daarmee bereikt kan worden op het gebied van klachtenvermindering (zonder bijwerkingen).Onderstaande is een heel kleine greep uit de reeks aandoeningen waar Qigong een gunstig effect op heeft.

Qigong: Wetenschappelijk bewezen resultaten
Op de medisch-wetenschappelijke database pubmed staan verschillende onderzoeken die precies beschrijven wat de effecten zijn van Qigong op fibromyalgie. Hieronder een citaat uit een onderzoeksabstract van Mary Lynch et. al:

Results: In both the immediate and delayed treatment groups, Qigong demonstrated significant improvements in pain, impact, sleep, physical function and mental function when compared to the wait-list/usual care control group at eight weeks, with benefits extending beyond this time.

Ook op de website van de wereldberoemde arts Dean Ornish wordt Qigong genoemd als heilzame bewegingsvorm bij fibromyalgie. Ornish omschrijft Qigong als “de moeder van de Chinese heelkunde…een combinatie van meditatie-, bewegings- en ademhalingsoefeningen. Studies naar het effect van Qigong op fibromyalgie laten zien dat deze traditionele Chinese bewegingsvorm meer energie geeft en zorgt voor minder vermoeidheid en verlichting van pijn.”

Klachten na Covid
Ook zijn er heel veel mensen die klachten blijven houden na Covid-19.
Op dezelfde wetenschappelijke database pubmed is te lezen wat Qigong kan doen qua preventie, behandeling en herstel van Covid-19.

Qigong is ook een van de weinige interventies die bewezen effect heeft op het chronisch vermoeidheidssyndroom.  

Wachten of actie?
Zelf heb ik ook de mogelijkheid om te wachten tot de medische wereld iets heeft gevonden voor mijn chronische aandoening. Ik weet echter niet óf dit gaat gebeuren en wanneer, wat de bijwerkingen zijn en of het dan niet veel te laat is. Ik ben extreem blij dat ik niet heb gewacht tot er iets gevonden is en dat ik zelf manieren heb gevonden om mijn gezondheid te verbeteren: Qigong, optimale voeding, supplementen, leefstijl, bewegen, NEI, hartcoherentie etc. En tot nog toe met resultaat. Je leest erover in mijn nieuwsbrief Eerst geloven, dan zien.

Zelf geef ik sinds 2002 les in Chi Neng Qigong. Maar naast mij zijn er ook andere fantastische instructeurs die dit doen. Je vindt ze op: chineng.nl

Hartelijke groet, Frank