Columns - Jantsje Dekker


Hieronder vind u mijn columns. Sinds mei 2007 schrijf ik iedere maand columns in "De krant van Gouda". Die columns gaan over de diverse praktijken die ik uitoefen: de ene keer gaat het over yoga, de andere keer over de homeopathie, holistische oogdiagnose of Reiki.


 

Yoga en aandacht Overgewicht Homeopathie en yoga voor de oudere mens Yoga in de Brugklas Oogdiagnose: een cadeau voor jezelf Oogdiagnose "Wat het oog onthult"

Voetreflexologie

Nu ik mijn certificaat behaald heb als karakteranaliste, wil ik iedereen graag vertellen hoe blij ik ben met deze nieuw verworven discipline
Daar zijn diverse redenen voor:in de eerste plaats was ik tijdens de Opleiding in Juli verwonderd wat er niet allemaal te ontdekken valt aan voeten.
Maar wat voor mij  heel belangrijk was: het is een grote hulp  voor mijn andere disciplines die ik ook mag uitoefenen in mijn Praktijk Paracelsus in Gouda.
En ik wil jullie vertellen hoeveel ik eraan heb  als Klassiek Homeopaat.
Ik stel mij even voor:
Ik ben Jantsje Dekker, Voetreflexologe en heb mijn eerste jaars Opleiding gedaan bij Total Health en bij Civas.
Daar werd ik geraakt door de karakteranalyse die je kunt doen middels voetdiagnostiek. Ik heb een workshop gedaan in De Vlindertuin,
en toen was ik verkocht.
Bij Rita Ketelaars heb ik mijn Certificaat behaald en ik ga zeker bij haar verdere bekwaamheden opdoen.
Ik ben het tweede jaar ingegaan bij Total Health en verdiep me in de Chinese Geneeskunde, op dieper niveau.
 
Aan voeten valt veel af te lezen, ze laten zien hoe het met iemand gaat op emotioneel, mentaal en fysiek gebied.
Niet alleen de voeten, maar ook de nagels vertellen een verhaal,de kleur van de zolen van de voeten, de extra informatie die bv gegeven wordt door verhardingen, eelt, wratjes enz.
De tenen is een verhaal apart, daar kom ik later op terug.
De voetanalyse is voor mij van groot belang .Waarom?
Eerst een uitleg van het woord client en patient.
Een patient is iemand die hulp vraagt voor een klacht.
Maar het verwijst ook naar het woord:”” patience””,dat betekent: geduld.
Zowel voor mij als voor de hulpvrager is het goed te weten dat geduld ook een geneesmiddel is!
Soms werkt de homeopathie bliksemsnel, maar wanneer iemand al lang een klacht meedraagt, duurt het ook langer voor iemand beter wordt.
Een client is iemand die een karakteranalyse wil om meer over zichzelf te weten te komen, of over de relaties in het leven, of uit nieuwsgierigheid.
 
In de eerste plaats kan het een bevestiging geven van de anamnese, het vraaggesprek waarin de klachten aan bod komen, zodat ik  de geindiceerde geneesmiddelen kan voorschrijven.
Maar soms kan ik iemand treffen die van nature zwijgzaam is,iemand die eerst eens de kat uit de boom wil kijken.
Dan heb ik maar beperkt inzicht in de persoonlijkheid van iemand die juist zo belangrijk is.
Mag ik dan naar de voetjes kijken, dan haal ik daar heel veel info uit.
Die info vraag ik na en klopt die  dan kan ik al veel meer doen voor iemand.
Ik hoop dat ik veel mensen mag ontvangen die een karakteranalyse wil ervaren:hoe meer ervaring ik opdoe, hoe beter.
Jantsje Dekker

DE VOET VERTELT…..

VOETDIAGNOSTIEK, PREVENTIEVE GEZONDHEIDSCHECK EN KARAKTERANALYSE
Aan voeten valt veel af te lezen, ze laten zien hoe het met iemand gaat, lichamelijk en emotioneel. De voet is de spiegel van de eigenaar.vb: de voet vertelt iets over de plaats die iemand inneemt in het leven. Mensen die brede voeten hebben zijn vaak praktisch gerichte mensen. Spiritueel ingestelde mensen hebben vaak smallere voeten. Ook de nagels kunnen veel vertellen over gezondheid en emoties.
Daarnaast geeft de kleur van de voeten info over de gezondheid. Maar het is een moment opname. Naarmate je meer meemaakt kan de voetvorm veranderen, net als de stand en vorm van de tenen.
De lengte van de tenen zegt iets over de wijze waarop iemand zich uit.

Elkaar en jezelf begrijpen

Het zal duidelijk zijn dat voetanalyse een waardevolle hulp kan zijn in echtelijke relaties, gezinsrelaties enz. Je kunt veel meer begrijpen van de ander en van jezelf. Ook bij beroepskeuze, in de gehandicaptenzorg kan deze analyse van pas komen Ook bij babyteentjes is het van belang,omdat een baby nog niet kan praten. Als je het karaktertje kunt duiden is de analyse van belang bij het opvoeden.

Seniorenvoeten

Ik ben erg geinteresseerd in seniorenvoeten, immers wanneer zij dooromstandigheden niet veel kunnen praten, kun je aan de voetkleuren en de elasticiteit van de huid al veel hebben.

Onbalans

Onbalans laat zich onmiddellijk zien aan de voeten, vaak lang van tevoren. Als hulpverlener kun je dan direct hulp bieden door op open wijze iemand inzicht te geven in het eigen proces.
Als je een voetanalyse wilt voor jezelf,voor het hele gezin of voor je pasgeboren kindje, meld je aan:


VOETREFLEXOLOGIE  EN DEPRESSIE

Zelfs NA een vakantie kunnen depressieve symptomen opduiken.Wij, vrouwen, hebben daar gauw schuldgevoelens over:immers:net een fijne vakantie gehad en nu begint het gewone leven weer. Meteen somber, moe, kwaad?
Dat kan toch niet? Dat mag toch niet?
Er zijn vele soorten depressie, zwaar en minder zwaar.
Maar:antidressiva helpen niet, vlg bepaalde onderzoeken,want de OORZAAK wordt niet weggenomen.
Ik heb al veel patienten mogen helpen en begeleiden op hun  moeilijke weg.

Op wat voor manieren dan?
Als eerste hulp is mijn advies:accepteer, dat dit je overkomt. Ertegen vechten helpt niet. Nooit.

Mijn tweede advies: de voetontspannings en lymfe massage kunnen uitstekend ondersteunen.(en nog steeds voor de spotprijs van 20 euro!!)

Als Mindfulness docente  en als Yoga docente heb ik mensen kunnen helpen en in Rijswijk zal ik daar zeker mee beginnen als ik maar ruimte vind.
(Er heeft mij iemand gebeld dat een ruimte beschikbaar was,maar het adres ben ik kwijt.)

Daarnaast kan de Homeopathie wonderen doen: de geneesmiddelen hebben geen bijwerkingen.De vooronderstelling dat homeopathie langzaam werkt is onzin: Chronische ziekten zoals Artritis, Reuma e.d,duren wel langer.

Mijn specialisatie is:emotionele klachten  en angsten bv.hyperventilatie.
Angsten zijn er in alle soorten en maten in deze hyper-tijd.Aangezien de meeste mensen met hun hoofd gebogen over straat lopen, kijkend naar hun schermpje, of  thuis uren aan de computer zitten,is het duidelijk dat we vereenzamen.

Geloof in God  is schijnbaar niet meer nodig: waar halen we nog kracht vandaan?
Voor angst nemen we een pilletje zodat we niet meer de angst voelen, terwijl het lichaam met grote wijsheid, juist die angst aanbiedt om er door te groeien.Of die depressie.
Ik adviseer om, mbv  bovenstaande zaken, de angst of depressie aan te gaan.
Vergeet ook niet dat bepaalde voeding angst kan opwekken of juist tegen gaan.
Ik beloof je:je gaat het leven weer vieren.
Maar dat kan alleen als je het ECHT wilt.
Mag ik je helpen?
Het klinkt niet aardig, maar het is mijn hobby: mensen een poosje begeleiden zo goed als ik kan. Ben ik mijns broeders hoeder? Nou! en of!
Jantsje Dekker

HANDMASSAGE EN STOELMASSAGE

Ik wil je graag vertellen over de fijne handmassage.

Waarom handmassage?
In de eerste plaats is het fijn dat iemand anders zorg voor je heeft.Vooral de senioren hebben hier heel veel aan.Ik wil daarom ook in verzorgingstehuizen in Rijswijk aan de slag, omdat een aanzienlijk aantal mensen vaak weinig bezoek krijgt en dit is pure aandacht voor de mens achter de hand.Bovendien vind ik het fijn om te doen:ik zie nl. dat iemand er van opknapt.Ook kinderen die bv naar de Brugklas gaan,over een paar maanden, kunnen zich voorbereiden op de broodnodige rust en het leuke is, dat je het zelf kunt doen als je het nodig hebt.

Handmassage kan helpen bij: rolstoel clienten en bij mensen die geen voetmassage door bv voetschimmel kunnen ontvangen of wanneer een voet geamputeerd is.
En: ik geef extra energie door met Quantum Touch.
De vingers staan in verband met energiekanalen, de meridianen, die naar een bepaald orgaan gaan, bv de wijsvinger, die met de dikke darm in verband staat, maar ook emotionele klachten(mijn specialisatie), kunnen verlicht worden door de pink o.a., te masseren.

De vorm van handen en vingers zeggen veel, daarover-als de tijd het toelaat-, kan ik een paar dingen zeggen.
De Stoelmassage is laagdrempelig voor mensen die nog nooit een massage hebben ontvangen. Deze massage krijg je over de kleding heen. Het is fijn voor mensen die een beroep hebben met zeer hoge werkdruk,bv geneeskundig personeel, mensen die de hele dag met computers bezig zijn: ik geef ook Stoelmassage aan Bedrijven.Het vraagt weinig tijd:Intakegesprek 10 min. Massage 20 min. Tevens tegen stress en eens even wat anders.Daarna heb je weer zin om de middag goed werk af te leveren.

DE GEHEIMEN VAN QIGONG

Toen ik pas de Opleiding deed tot Chi Neng Qi Gong Instructeur, leerde ik dat Qi Gong meer dan 5000 jaar het beste bewaarde geheim van China was. Het werd beoefend achter hoge muren en gesloten deuren In oude Boeddhistische kloosters en tempels of in villa’s van rijke Chinezen.
Chi (hetzelfde als Qi),wat energie betekent, is destijds alleen mondeling doorgegeven van de leermeester aan de student. De weinige teksten over Chi Gong waren zo ingewikkeld geschreven dat alleen ingewijden de codes konden ontcijferen. Voor de buitenwereld was het praktisch onmogelijk om  toegang tot deze kunst te verkrijgen.
Chigong is een gezondheidssysteem, dat door dr.Pang Ming, een arts vereenvoudigd is, omdat hij wilde dat ook zieke mensen dit gezondheidssysteem konden ervaren. De oefeningen kunnen dus ook zittend, ja zelfs liggend worden gedaan.
In het Westen wordt Chi Neng Qi Gong steeds bekender als een effectief systeem van langzame bewegingen dat zorgt voor het bestrijden van stress en ziekten en zorgt voor het bevorderen van vitaliteit en rust. Allemaal componenten van Praktijk Paracelsus.

Patricia van Walstijn, misschien meer bekend van de tv uitzending ”Het mooiste meisje uit de klas”, een serie die naar mijn idee weinig diepgang had, heeft deze bewegingsmethode in Nederland maar ook daarbuiten, bekendheid gegeven. Maar deze uitzending had wel diepgang. Patricia was getrouwd met de bekende arts Roy Martina en zij zijn samen naar China gereisd om Chi Neng beter te leren kennen en zelf te beoefenen.
Patricia heeft Chi Neng in Nederland geïntroduceerd en bij haar heb ik geleerd wat het grootste geheim is van Chi Neng.
Ik hoop u meer daarover te kunnen vertellen tijdens de workshop die mijn Partner en ik op 19 Sept. hopen te geven.
Omdat ik zo enthousiast was heeft mijn man zich ook tot Instructeur bij Patricia laten opleiden. We hebben beiden een eigen zicht op spiritualiteit en daarom vullen wij elkaar ook zo goed aan.


VAN VERGEETACHTIGHEID TOT DEMENTIE

Graag wil ik aandacht besteden aan steeds meer waarschuwingen,zowel voor de oudere als voor de jongere mens:je kunt zelf heel veel doen om dementie tegen te gaan.Maar:eet dan gezond en beweeg veel meer.

In het dagblad Trouw van 25 Juli werd een artikel geplaatst dat zeer de moeite waard is om te lezen.
Vervolgens heeft Juglen Zwaan, mijn collega een Nieuwsbrief gestuurd,waarin hij vertelt over een onderzoek gedaan door de Erasmusuniversiteit  te Rotterdam waarin gedurende 20 jaar 15.000 ouderen werden gevolgd ivm dementie bij ouderen. Hun conclusie was dat zeker een derde van de gevallen voorkomen hadden kunnen worden door gezonder te leven.(aHealthylife.nl)
20 % van de Nederlanders krijgt zelf te maken met dementie. Dit zal, zo denkt men, in 2030 ws worden verdubbeld.
HET OVERKOMT NIET ALLEEN OUDEREN. Nederland telt 12.000 dementen, naar schatting die vrij jong zijn en midden in het leven staan.
 
Hoe kunnen we daar iets tegen doen? Hoe kunnen we ouderen bewegen meer te bewegen?? Ik denk aan zorgcentra, waar oudere mensen ingezet kunnen worden in het dagelijks werk, als dit mogelijk is. Voor de verzorgsters  is dit fijn en er is dan plaats voor contact met elkaar.
Daarnaast zou ik zelf heel graag Bewegingsles willen geven in deze zorgcentra, mn in het kader van valpreventie. Deze Bewegingsoefeningen kunnen liggend zittend en staand worden uitgevoerd. Ook  is het mogelijk deze groep anders te leren eten,in spelvorm, hetgeen weer plezier geeft.Ook yogaoefeningen voor een grotere vitaliteit kunnen aan ouderen worden gegeven.

HOE KUNNEN WE DIT GAAN AANBIEDEN?
Ik zou graag willen brainstormen hierover met activiteiten begeleiders in deze zorgcentra.
Ik heb een drukke Praktijk maar ik wil graag meewerken aan een blij en gezond leven voor deze groep.Ook op de kamer zelf kan ik de oefeningen geven.
Honorarium hoeft niet: ik vind het leuk om te doen.
Ook prive-les is mogelijk.


IK BEN ZO MOE........

Je wilt niet weten hoe vaak ik deze aanhef te horen krijg: en niet alleen van kankerpatienten.
Vaak zijn het vage klachten naast de verlammende vermoeidheid. Een moeheid die niet over gaat dmv rusten of vakantie houden (Ik vind vakantie houden trouwens een manier om chronisch moe te worden, maar dit terzijde).
Die vage klachten kunnen darmklachten zijn, pijn in het bewegingsapparaat, slaap niet kunnen vatten e.d.
Mijn ervaring is dat er vaak een voedingsallergie of intolerantie aan ten grondslag ligt, Pfeiffer, Candida enz. Maar ook de omgeving van de patient, de huiselijke omstandigheden kunnen de oorzaak zijn.
Welke disciplines zet ik in bij deze klacht?
De Vingerreflexologie - er kan een diep verborgen trauma aan ten grondslag liggen- en middels vingermassage kan dit worden opgespoord.
Darmtherapie, Levend Bloed analyse, Chi Neng Qi Gong - een bewegingsmethode waar ik mooie resultaten mee heb.
Hatha Yoga, Quantum Touch, Holistische Oogdiagnose, Voedingsadvies, Celzouttherapie  en Orthomoleculaire Geneeskunde.
Na de anamnese ga ik met de patient kijken naar de discipline waarmee er resultaten kunnen worden geboekt juist voor deze unieke persoon.


VINGERREFLEXOLOGIE

Omdat Ruud Overstegen,mijn leraar Vingerreflexologie mij enthousiasmeerde een videofilmpje te maken i.v.m. Vingerreflexologie, begaf ik mij vorige week opgeruimd naar Krommenie, waar dit filmpje werd opgenomen.Je maakt kennis met mij en dan weet je zeker, naar wie je kunt toegaan voor een consult in de Randstad.

De vragen die we vaak krijgen over Vingerreflexologie:
Wat gaat Vingerreflexologie mij opleveren?
Wel, alleereerst een verandering ten goede in het emotioneel deel van het brein. Er komt rust in het brein en het energietekort in het lichaam wordt aangevuld.
Geestelijke en lichamelijke klachten kunnen dan beter aangepakt worden of zijn zelfs met de Noorderzon vertrokken.
Wat is er dan zo bijzonder aan Vingerreflexologie? De vingers  weerspiegelen je emotionele herinneringen. Elke gedachte heeft zo zijn eigen emotie. Net zoals gebeurtenissen en trauma’s. De vingers worden  naast het vinden van de juiste belemmerende emotie ook ingezet voor het weghalen van die emotie.
Welke resultaten kan ik verwachten? Door massage en het kneden en bewerken van de vingers, maar ook door onze specifieke communicatie, worden de emotioneel ervaren situaties uit het verleden geneutraliseerd, waardoor de energie weer vrij kan stromen.
Jantsje Dekker


Vingerreflexologie? Dat is toch net zoiets als voetreflexologie?

Deze aanname krijg ik vaak te horen en daarom wil ik een paar columns wijden aan vingerreflexologie.
Fysieke en emotionele stress verzwakken het immuunsysteem als het te lang duurt. Met vingerreflexologie ga je,gelijk Sherlock Holmes,  een onderzoek doen naar de oorzaak van een verzwakt immuunsysteem.
Emoties kunnen al tijdens de conceptie of tijdens de zwangerschap of bevalling-geboortetrauma-, zijn ontstaan. Als die emoties niet goed zijn verwerkt, dan hoopt negativiteit zich op in het lichaam wat klachten kan geven.
Dat kunnen klachten zijn als slapeloosheid, nek-en schouderklachten, depressiviteit, burn-out, allergieen, hyperventilatie, angsten, relatieproblemen, ADHD, darmklachten.

Maar er kunnen ook zaken spelen als:

    Je leven loopt niet zoals je wilt: het lijkt als of het werk bij je handen afbrokkelt
    Je nog steeds spijt hebt van gemaakte keuzes uit het verleden
    Je wrok voelt tegenover bepaalde personen uit een ver of recent verleden
    Je overloopt van schuldgevoelens over wat dan ook

Vingerreflexologie geneest geen ziektes: we neutraliseren de emotie die je liever helemaal niet wilt hebben, zodat het lichaam zichzelf weer kan herstellen: we doen dus een appel op je zelfgenezend vermogen.
Mensen die veel over homeopathie weten, zullen nu een overeenkomst ontdekken met deze Geneeskunst en-kunde: een appel doen op het zelfgenezend vermogen van de mens. En nu begrijp je ook, dat ik, als klassiek homeopaat, geraakt werd door deze prachtige methode om lichte en zware trauma’s te verwerken 'op een zachte, milde en duurzame wijze', een uitspraak van de hoogbegaafde arts Samuel Hahnemann,de grondlegger van de Homeopathie.
Het voordeel van deze methode is dat er geen groot aantal vervolg sessies nodig zijn: de methode is zeer simpel en niet belastend.
Hoogbegaafd? Daarover de volgende keer.
Jantsje Dekker


ZWANGERSCHAPSYOGA:MINDFUL ZWANGER EN MINDFUL BEVALLEN

Het is eigenlijk jammer, dat je pas met zwangerschapsyoga mag beginnen, als je drie maanden in verwachting bent. Ik zou willen beginnen wanneer je zeker weet dat je zwanger bent. De aandacht ligt dan bij de ontspanning, het contact maken met het mensje in wording en je kunt vanaf die dag ook mindful, zonder angst of anderszins, de toekomstige bevalling tegemoet zien.
Vanuit Chi Neng Qi Gong zijn er prachtige, meditatieve bewegingen, die je zonder bezwaar mag doen en je een heerlijk gevoel van welbevinden kunnen verschaffen. Het mooiste is, dat de partner er vanaf de eerste les, bij  aanwezig is.Jij draagt het kindje negen maanden, maar je kunt, door je partner mee te nemen, ook de band versterken met hem en hij met de baby.Beiden leer je luisteren naar je gevoel en naar je intuitie. Samen mediteren versterkt de band maar versterkt  ook de universele energie , de innerlijke  en lichaamsenergie.

Meditatie-in stilte zijn- kan je helpen om tijdens de bevalling  zo lang mogelijk bij jezelf te blijven. En je partner kan je daarbij helpen.

Ik gebruik, vooral in die eerste drie maanden, energieoefeningen van Donna Eden, die ik al een twee  jaar op mijzelf toepas, met het succes dat ik ervan verwachtte: immers, je geeft je intentie voor de oefening dan aan het universum en denkt positief over de uitwerking ervan. Zij heeft een boek geschreven met oefeningen juist voor vrouwen.

In die eerste tijd werk ik veel met visualisaties en met muziek.
Omdat de zwangerschapsyoga een les is met veel persoonlijke aandacht, is het een pluspunt dat je , als je dat wilt, ook gebruik kunt maken van energetische geneesmiddelen voor kleine zwangerschapskwaaltjes:misselijkheid, zuurbranden e.d.
Als klassiek homeopaat kan ik je daar zeker mee ondersteunen.

Ook bij  emotionele klachten kan ik je,  als emotie-coach, hulp bieden.
Het voelen staat centraal in deze lessen. We doen zittende, staande en liggende oefeningen, alleen of samen met je partner. Het resultaat is zeker dat de harmonie  om jullie heen zal toenemen. Je straalt het ook uit naar anderen.

Patricia van Walstijn heeft de Chi Neng Qi Gong naar Europa gebracht en deze oefeningen toegepast tijdens haar eigen zwangerschap. Bij haar ben ik opgeleid en heb aan den lijve ondervonden, hoe heerlijk deze oefeningen zijn,juist bij ongemak, zoals boven al genoemd in het begin van de zwangerschap.
Ik zal ook de voeding in deze periode niet onbesproken laten.
Jantsje Dekker, Hatha-Yoga en Zwangerschapsyoga docente, MIndfulness Trainer en Chi Neng Qi Gong Instructor.


Slapeloosheid; je zult het maar hebben

Een vrouw van 30 jaar komt mijn spreekkamer binnen. Haar houding spreekt boekdelen, haar handdruk is slap en haar stem klinkt lusteloos. Ze laat zich in een stoel zakken en op mijn vraag waarom ze mij bezoekt, vertelt ze: "Ik heb jaren de pil gebruikt. Het begon al toen ik 12 jaar was. Ik werd ongesteld, maar zo hevig dat ik wel klein duimpje leek. Ik kon niet naar school, ook al niet, omdat ik ontzettende buikpijn had. Dat duurde 3 dagen. Daarom kreeg ik de pil. Toen ik mijn man leerde kennnen, wilden we kinderen en stopte ik met de pil. Maar: ik werd niet zwanger. Ik ben doodziek geweest van alle hormoonbehandelingen. Toen ik zwanger raakte, eindelijk, was ik dolgelukkig. Nu IS de baby er, en.... ik ben er niet blij mee. Alles is me teveel. Je hoort toch blij te zijn als je eindelijk een kind op de wereld hebt gezet, na al die moeite? De baby krijst dag en nacht, ik word er doodzenuwachtig van, en ik word woedend op dat kind. Als ik dit had geweten, was ik er nooit aan begonnen.
Door dat huilen kan ik niet slapen, ik ben doodmoe. Mijn man heeft een zware job, is ook doodmoe. Ik ben ten einde raad. We zijn al zo ver, dat we ruzie maken om niets, de sfeer is om te snijden". Ik ben met haar in gesprek gegaan en heb eerst de baby behandeld. Gelukkig hielp dit geneesmiddel snel, zodat de moeder haar broodnodige nachtrust kreeg en haar man zijn werk weer met animo kon oppakken.
Toch was het nog niet zoals het wezen moest: moeder sliep wel, maar was nog steeds niet blij met de nieuwe baby, waardoor ze schuldgevoelens had. Toen ze leerde accepteren dat een postnatale depressie soms voorkomt, was dat al een stap in de goede richting. Na 2 maanden de geneesmiddelen te hebben gebruikt, kreeg ze weer plezier in haar kindje en zin om er mee naar buiten te gaan om te wandelen. Een jaar later mailde zij me dat ze weer in verwachting was en dat ze graag een groot gezin wilde. "En, mocht er weer iets mis gaan, dan weet ik u te vinden" mailde deze vrouw mij.


Pre-natale yoga

Mijn ideaal is de wereld mooier achterlaten dan dat ik haar vond...
Het valt me op, als ik de diverse boekwinkels en bibliotheken bezoek, dat er veel meer boeken geschreven zijn over de tijd van de zwangerschap, de draagtijd , plus de bevalling. Maar ik denk dat de voorbereiding op het creëren van een nieuw leven van evenveel belang is. Als je je eenmaal bewust bent van de kinderwens, begint het contact al met je kind. Wij vrouwen zijn zeer intuïtief, generaliserend gesproken. Ik heb vrouwen gesproken die voelden dat het gewenste kind om hen heen was. Ze maakten woordeloos contact met het kind. Ook kun je met de toekomstige vader, jij en het kindje, communiceren. Dat kan gecontinueerd worden als het zeker is, dat je zwanger bent. Daar zijn yogaoefeningen voor. Maar: er is een maar. Het gaat je tijd kosten. Wil je dat? Heb je dat er voor over? Want door die band tussen jullie en het kind te versterken, zal het een gelukkiger kind worden emotioneel gezien. Als de moeder door blijft werken, ook nog een verbouwing heeft gepland, zal het kind zich derderangs kunnen voelen. Door onderzoeken komen we steeds meer te weten over het leven in de baarmoeder. Van belang is, dat je tijd neemt ook voor jezelf, op mentaal en emotioneel gebied. Het lichaam van de moeder 'spreekt' tegen haar kind. Als ze rustig is, voelt de baby dat. Is ze stressy dan is de baby dat ook. Neurologisch gezien versterken de liefde en rust van een zwangere moeder de hersenen van de baby.
W.B de pre-natale yoga die ik voorsta: dat is een heel zachte manier van yogaoefeningen uitvoeren waar geen torsi’s in voor komen. Wel wordt er veel gedaan aan contact maken met de baby, visualisaties, ademoefeningen , massages en houdingen die niet belastend zijn.
47) Ik ben allergisch voor mijn zuster...

Een patiënte komt mijn spreekkamer binnen met de klacht: ’Ik heb ondraaglijke jeuk,ik kan er niet van stilzitten en het wordt steeds erger. Er komen blaasjes op de huid en door het krabben gaat de huid kapot. Nu heb ik op mijn site een vragenlijst staan, maar die had ze niet in kunnen vullen, ze had teveel jeuk. Op mijn vraag of er perioden waren waarop de jeuk erger werd antwoordde ze”Wanneer mijn zus belt dat ze wil komen,krijg ik vreetbuien en daarna krijg ik jeuk”. Nu bleek het dat zus 6 jaar ouder was dan mijn patiënte en steeds als haar tweede moeder optrad. Ik dit gezin was familie heilig: de vuile was bleef binnen. Ging je er mee naar”buiten”dan werd dit als ontrouw gezien. De laatste keer dat haar zuster haar had bezocht,had deze aanmerkingen geuit op haar gewicht, dat duidelijk was toegenomen. ”’Ik heb een wijde mantel nodig om al je zonden te bedekken”, was haar commentaar, toen J, mijn patiënte ,haar vertelde van haar zin in zoet. Ik heb J verteld dat voeding helpt om onverwerkte zaken te camoufleren. De gezinssituatie is van levensbelang: voeding is een belangrijk bindmiddel in het gezin. We hebben de gezinssituatie doorgesproken en haar relatie met zusje. Vervolgens heb ik met haar visualisatieoefeningen gedaan alsmede Chi Neng Qi Gong oefeningen,hetgeen maakte dat haar vreetbuien minder werden, haar gewicht omlaag ging,haar allergie verdween en de relatie met zus eerst verslechterde,want J ging grenzen stellen en hield zus tijdelijk buiten de deur, hetgeen niet werd gewaardeerd. Toen J sterk in haar schoenen stond, nodigde ze zelf zus weer uit. Langzaam wordt de relatie meer gelijkwaardig en krijgt J het respect waar ze recht op heeft.


Weten van (h)eerlijk eten...

Graag wil ik een lans breken voor een boek,dat ons werd aanbevolen tijdens de opleiding "Micropscopisch Bloedonderzoek",die ik in 2012 volgde en waar de nadruk werd gelegd op leefstijl. Je kunt nl. zien in het levende bloed monster,ook in het droog bloed monster,of iemand bv veel vlees eet, te veel alcohol geniet of teveel gif in het lichaam meetorst,waarvan je overigens dik kunt worden. De aanvullende opleiding die ik 2 weken geleden volgde werd de Levend Bloed Analyse behandeld vanuit de TCM, de Chinese geneeswijze. Ook hier werd de nadruk gelegd op volwaardig voedsel genieten en hoe belangrijk het is de lymfe,lever en nieren te reinigen,als in het bloed te zien is,dat bv de lever te zwaar werk moet doen.. Terug nu naar het boek van Rineke Dijkinga,die 125 smakelijke recepten voor optimale energie, gezondheid en een gezond gewicht heeft gecomponeerd. Het boek oogt zeer aantrekkelijk en omdat een aantal patiënten hieruit enthousiast zijn gaan koken,zie ik dat er niets teveel wordt gezegd over een "gezond gewicht".Men valt er op af. De uitspraak van Hippocrates "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding"tracht ik in mijn praktijk te bewerkstelligen. Het mooie is, dat wij in Gouda een prachtige Natuurwinkel bezitten,die heel veel te bieden heeft, ruim gesorteerd is in verse groente en waar de medewerkers ter zake kundig zijn en weten waarover ze het hebben, naar mijn idee. Ook superfoods zijn hier ruim verkrijgbaar. Het tweede boek van Rineke is uitgekomen en wat ik zo fijn vindt aan deze boeken:bij ieder recept staan gezondheidstips, en de foto's noden tot consumeren van al dit lekkers. Een aantal maanden geleden kwam een patiënte binnen die een bloedhekel had aan koken, zich te buiten ging aan junkfood en gewoon te corpulent was. Buitendien was ze erg moe.Nu kookt ze iedere dag uit dit leuke boek en dat is te zien:ze is afgevallen, huidproblemen behoren tot het verleden,het haar glanst weer en het belangrijkste:ze was niet meer moe. Jantsje Dekker,Nutritition Specialist en Gewichtsconsulente.


Microscopisch bloedonderzoek in de praktijk: het effect van de behandeling op de monitor zien

Het diploma "Microscopisch Bloedonderzoek" heb ik dit jaar mogen behalen, na diverse Opleidingen te hebben gevolgd. De test bestaat uit een levend bloed analyse en een vrije radicalen test. Het LBA onderzoek is een geschikte methode om o.a. de leefstijl van iemand te beoordelen. De kracht van een microscopisch bloedonderzoek ligt vooral in het zichtbaar maken van de gevolgen die bepaalde leefstijlkeuzes hebben op de gezondheid nu maar ook in de toekomst. Het is een goede ondersteuning van de anamnese met de patiënt. Het kan bepaalde vermoedens die blijken uit een anamnese bevestigen maar ook direct ontkrachten. Tijdens LBA wordt gekeken naar de vorm van de bloedcellen, naar de toestand van het celmembraan omdat een flexibel celmembraan iets vertelt over de stofwisseling. Ook wordt gekeken naar de witte bloedcellen, waardoor men de toestand van het immuunsysteem kan ontdekken. En een gezond immuunsysteem kan ziekten afweren. De therapeut kan zien of er sprake is van cholesterol neerslag,of vitaminen en mineralen goed worden opgenomen. Ook wordt de huidige toestand van de darmen duidelijk, de mate van verzuring. Oorzaken van vermoeidheid,emotionele klachten,toxische belasting,schimmelproblematiek worden onthuld. Het is dus een holistische benadering. Het spannende moment van dit onderzoek is wanneer het bloedmonster van het eigen bloed op de monitor te zien is: zie je het bloed stromen? Zie je een witte bloedcel die op oorlogspad is of is deze cel in ruste? Na een advies komt de patiënt na 6 weken ter evaluatie en weer wordt het bloed bezichtigd. Is er sprake van een verbetering,dan weet je dat de behandeling vruchten heeft afgeworpen. Er kunnen ook foto's worden genomen van het bloedbeeld. De LBA is geen diagnose, maar een analyse van afwijkende patronen in het bloed. Het dient niet ter vervanging van een regulier bloedonderzoek, maar is een aanvulling. Naar mijn idee is het in het belang van de patiënt dat iedere Klassiek Homeopaat dit fantastische gereedschap leert hanteren.


Stoelmassage: kort en krachtig

Toevallig kwam ik in aanraking met een Massageopleiding waar ook Stoelmassage werd aanbevolen. Ik heb zelf een massage achtergrond, maar stoelmassage was voor mij nieuw. Ik ben verschrikkelijk nieuwsgierig naar dingen die mij nog onbekend zijn en heb mij onmiddellijk ingeschreven voor een opleiding. Ik vond dat er aan stoelmassage veel voordelen zaten:het geeft je in een mum van tijd weer energie,je hoeft je niet om te kleden want de massage wordt over de kleding heen verzorgd,hetgeen drempelverlagend werkt. Er wordt geen olie gebruikt,je make-up blijft intact, maar pas op:je raakt eraan verslaafd. Het bespaart tijd, want het kan op de werkplek worden gedaan. Na de massage kan men weer met nieuwe energie aan het werk. De meeste mensen krijgen om 16.00 uur een dip of een onbeheersbare trek in iets zoets. Door de massage verdwijnt deze zoetbehoefte. Nu weet je al,als je mijn columns regelmatig leest, dat ik iedereen steeds hartstochtelijk afraadt SUIKER te nuttigen. Ik heb eens opgeteld wat suiker allemaal doet in je lichaam: ik kwam aan 146 items.... Zo kom ik nu op het item gezondheid en ziekteverzuim op het werk. De stoelmassage duurt normaliter 20 minuten, maar ik neem de tijd om eerst even eventuele klachten uit te vragen. Verder is het een plezierige wijze om lichaam en geest te ontstressen . Het is tevens preventief tegen allerlei dreigende ongemakken, zoals schouder en nekklachten,spierklachten,stijve gewrichten en RSI. Door regelmatige stoelmassage kunnen deze klachten verminderd worden of,nog beter, helemaal niet optreden.(Als je gezonde voeding eet)Tevens word je ontgift,dus na de massage veel water drinken. Na de massage voel je je verkwikt en energiek.
Tenslotte:een massage kost relatief weinig en het is ook een leuk idee als St.Nicolaascadeau of Kerstcadeau. Jantsje Dekker,Orthomoleculair Therapeut, Darmtherapeut.


Afscheid nemen...

Afscheid nemen : dat is een woord dat vaak valt in mijn Praktijk, als een herfstblad dat uitgeleefd is en ter aarde valt. Afscheid nemen van je kind dat of ver weg of dichtbij gaat studeren en moeders vleugels niet meer nodig heeft. Afscheid nemen van je baby als die 3 maanden bij je is geweest en weer terug gaat naar waar het vandaan kwam. Afscheid nemen van je partner als die het wel genoeg vindt en op avontuur gaat. Afscheid nemen van je ziekte, waardoor je veel aandacht kreeg van mensen"'.Nu je gezond bent, zie je ze niet meer"' was een uitspraak van een patiënte die door de homeopathie weer op het gezonde spoor was gezet. Afscheid nemen van je baan,waardoor je je zo nuttig voelde en nu niet weet hoe de dag door te komen. Afscheid nemen van een riant inkomen en nu niet weten hoe zo anders te leven.... Deze tijd is een tijd van uitdagingen. Van nieuwe visies ontwikkelen en de wilskracht er iets van te maken. Je kunt kiezen:niet bij de pakken neerzitten of in een diepe put wegzakken. De keuze hebben we. Als gelovig bent heb je een geweldige steun en kun je je verhaal kwijt: je vertrouwen zal nooit geschonden worden. Maar je kunt mede steun krijgen van echte vrienden,van familie, van je partner. Je huwelijk kan sterker worden of de mist in gaan:ook dit is een grote uitdaging vandaag de dag:laat je je partner alleen of ga je ervoor? Graag wil ik wijzen op de tools die je tijdelijk kunt gaan gebruiken: Mindfulness is een way of life om niet in een diepe put te zakken,Meditatie raad ik af in het begin van een verlies,welk dan ook. Yoga is beter:je bent dan in beweging en leert door ademhalingsoefeningen en houdingen je emoties te reguleren. Ik wens u allen veel sterkte toe.


Ik ben zo jaloers...

Met deze ontboezeming opende mijn patiënte het gesprek, nog voor ik de administratieve gegevens kon invullen op de kaart. Het was een van mijn eerste consulten en veel ervaring had ik nog niet. Ïk kan iedere man krijgen", vervolgde zij , mij uitdagend aanziend. Allemaal, geen een uitgezonderd".. Uit het verdere verhaal bleek, dat zij in de Menopauze was aanbeland en dat haar kinderen een voor een, het ouderlijk huis verlieten. "Het wordt zo stil in huis en we hebben een groot huis, wat moet ik met al die kamers?" "Waarmee moet ik mijn tijd vullen? Een half jaar voor haar komst had zij ook nog ontslag gekregen en was daar nu nog, zeker niet mee verzoend. Ik merkte dat haar stem erg gespannen klonk, net als haar bewegingen die gejaagd waren."Niemand heeft me nodig, mijn man vindt de sfeer niet prettig thuis en vlucht in zijn werk."HIJ wel", zei ze bitter. Op hem was ze dus OOK jaloers... Dit was duidelijk een casus die met verschillende disciplines die ik in portefeuille heb, kon worden behandeld. Ik kon haar helpen eerst met homeopathie waarop zij uitstekend en snel reageerde:haar jaloezie was sterk verminderd. En dat was 14 dagen na het consult. Ook was haar behoefte om zichzelf en de heren der schepping te bewijzen de eeuwige jeugd te hebben, afgenomen. Haar bewegingen waren rustiger geworden, zag ik tijdens het evaluatiegesprek. Haar gevoel, er niet meer toe te doen,nu ze ouder werd en geen werk meer had,mocht eveneens worden gereguleerd. Ik heb haar Hatha-Yoga en de Mindfulness Training aangeboden en beide tools heeft ze aangewend. Langzamerhand zag ze in,dat, wanneer je voor EEN mens iets hebt betekend, je niets voor niets hebt geleefd. Mindfulness leert je om vol vertrouwen de toekomst tegemoet te treden.(Casus aangepast) Jantsje Dekker, Hatha-Yoga docente en Mindfulness Trainer.


Mediteren in de moestuin

Tijdens de yogales van deze week vertelde een yogaleerling het volgende:"Heerlijk vind ik het, dat , nu het weer zo mooi is, ik kan gaan mediteren op ons grasveldje. Ik neem dan een kussentje en geniet intens van de stilte en van de natuur.Deze week had ik wat last van een klacht die mij erg hinderde. Maar, door dat mediteren gingen de scherpe kantjes van de pijn weg. Ik kon het accepteren". Ik was erg blij met deze spontane vermelding. Want,Mindfulness helpt bij pijn, bv in het geval van een chronische ziekte. Ik denk aan kanker , een ziekte die veel eenzaamheid kan oproepen. Twee weken geleden had ik aan de groepsleden gevraagd om de gehele week EEN dagelijkse bezigheid uit te kiezen en die bezigheid met alle aandacht uit te voeren. Ik vroeg ze op te letten hoe ze zich na een werkdag dan voelden. Immers:doe je elke activiteit met de volle 100 procent aandacht, dan ben je minder moe 's avonds en heb je minder behoefte op de bank te hangen en maar tv te gaan kijken omdat je tot niets anders in staat bent. Alle groepsleden hadden deze opdracht uitgevoerd en het resultaat was bijzonder goed. Toen kwam ik op het idee om yogalessen te gaan organiseren, waarin zeker een kwartier aan Mindfulness zou worden besteed. Ik heb zelf zoveel aan deze Training gehad dat ik niet meer als een bok op de haverkist zit als ik wel eens ongenuanceerd tegemoet getreden word. Ik geef alleen die energie terug bij wie ze hoort als ze onterecht werd geventileerd. Je leeft op deze manier veel plezieriger en krijgt dan ook minder fysieke klachten door stress. Echter..,..soms val je natuurlijk wel eens in dezelfde valkuil. Maar dan kijk je eerst naar de keren waarin je wel mindful reageerde.


Onwelkome gasten in de darmen: daar zijn we niet blij mee...

Deze onwelkome gasten worden ook wel parasieten genoemd. Ze leven nl. van hun gastheer.. Het zijn levensvormen die parasiteren op hun gastheer. Die gastheer is nodig om te overleven en zich enthousiast te kunnen vermenigvuldigen. Wormen leven graag in de darmen en andere weefsels van de mens. Het vervelende is,dat ze andere mensen kunnen besmetten. Mensen kunnen last hebben van verschillende soorten parasieten, maar laten we wormen eruit lichten, die komen het meest voor. De wormen die het meest voorkomen zijn: 1.De aarsmade 2.De lintworm 3.De spoelworm 4.De zweepworm. Laten we de aarsmade eerst aandacht geven:zij komen het meest voor bij schoolgaande kinderen. Het is een kleine worm..De handen raken soms besmet door de eitjes van de made,die aan de vingers van het kind geplakt kunnen zijn. Als de betreffende vinger in de mand wordt gestopt,kan het feest beginnen. Als er aarsmaden aanwezig zijn,geeft dat anale jeuk:een kind gaat krabben en van het een komt het ander. Maar de besmetting kan net zo goed optreden wanneer een deurknop wordt vastgepakt of door speelgoed, dat door een ander besmet kind gebruikt is. De eitjes komen dan in de darmen terecht,zij ontwikkelen zich in de darmen tot larven. Vervolgens worden het kleine wormpjes. Wat zijn de symptomen? Jeuk. Infectie, hetgeen weer kan leiden tot tot buikpijn,geen trek in eten en het verlies van gewicht. Bij meisjes en vrouwen kunnen ze de inwendige geslachtsorganen binnendringen en zo wordt de vagina ook besmet. Maar ook via voeding komen eitjes het lichaam binnen:altijd heel goed de groente wassen of koken en zorgen voor een goede hygiëne, vooral na toiletbezoek. Tijdens de bevalling kan een baby besmet raken door ontlasting van de moeder. Het is dan ook van groot belang ook de moeder te behandelen,als een kind besmet is met aarsmaden. Ook door sexueel contact is er besmetting mogelijk. Raadpleeg een deskundige.


Muziek op het toilet: wat is er mis met de riolering?

Naast de verschillende darmklachten is er een,die veel vragen en ongenoegen oproept:flatus oftewel lucht in de darmen. In de eerste plaats zetten de darmen uit, waardoor je niets van broekbanden om het middel moet hebben,bovendien kan dit euvel wel 2 kledingmaten schelen. Flatus kan kramp veroorzaken, je kunt er humeurig van worden en je wilt er gewoon vanaf. Maar wat vooral iemand zorgen kan baren is,dat door de druk van die opgezette darmen het diafragma geblokkeerd kan raken. Soms kan dit zelfs schijnhartklachten geven,nl benauwdheid,hyperventilatie,hartkloppingen,hartritmestoornissen enz. Men noemt dit het Roemheld-syndroom. Daarnaast is het vaak een lawaaiige gebeurtenis, als er lucht aan wordt gegeven. Er kan er een zeer onprettig aroma worden verspreid,dat vaak lang blijft hangen. Maar:gassen lucht geven is gezonder dan ze in te houden. Wanneer gassen naar rotte eieren ruiken kun je stellen dat de eiwitvertering te wensen overlaat. Darmbacteriën, die van eiwitten leven gaan daarvan groeien. Ze produceren rottingsmetabolieten die puur giftig zijn, waardoor je je weer moe kunt gaan voelen... Ook het lucht inslikken wanneer je spreekt EN eet tegelijk is gasvormend. Maar ook wanneer je bv slecht verteerbare voedingsmiddelen combineert, bv brood met kaas,aardappelen met vlees,rijst met kip. Eiwitten en fruit in een maaltijd geeft ook narigheid net als zetmeel samen met suiker. Je krijgt gisting en rotting,dus flatus. Er is dus een verteringsprobleem en gassen geven de eerste waarschuwingen. Koolzuurhoudende dranken, vooral bij het eten,geven ook aanleiding tot muziek op het toilet. Nervositeit,boosheid,teleurstelling enz. kunnen gassen veroorzaken. Gelukkig kan ik u hierbij ter zake kundig informeren. Want: u weet dat ik mijn tweede Praktijkadres ben opgestart bij de Body and Health Factory. "Op Zaterdag 20 April 2013 zullen we u daar een leuke middag aanbieden, waar u kennis met ons kunt maken en van elke discipline kunt"proeven". Ik zal DV paraat staan van 13.00 uur-17.00 uur, waar u tegen een gereduceerd tarief uw vragen kwijt kunt over bovenstaand item (Wel even opgeven bij Body and Health). Jantsje Dekker,Darmtherapeut,Klassiek homeopaat en Orthomoleculair therapeut.


Mindfulness en overgewicht....

De kennismakingscursus met Mindfulness die ik in Maart hoop te gaan geven richt zich op alle levensgebieden, maar ook besteed ik aandacht aan Mindful eten en met compassie leren omgaan met jezelf,dus met lichaam en geest. Het mooie van Mindfulness is, dat je langzaam maar zeker bevriend wordt met jezelf.Je leert accepteren wat er NU is. Van belang is ook dat je ervaart dat je geest invloed heeft op je lichaam en je gaat alle zintuigen gebruiken..B.v.je partner heeft heerlijk voor je gekookt, je zit aan tafel en ruikt de ingredienten waaruit de maaltijd is opgebouwd.Je hebt ontzettende trek maar eerst ga je met grote belangstelling ruiken.Je speeksel toevloed zal aanzienlijk toenemen.Je ziet de verschillende kleuren van de gerechten en je voelt de liefde van de kok voor jou en voor het koken en voor het presenteren.Je gaat nu vol belangstelling een hapje proeven, dat doe je intens:je schrokt het voedsel niet naar binnen, maar geeft jezelf en het eten aandacht.Langzaam neem je de tijd om te kauwen waardoor je de spijsverteringsorganen in de watten legt.Er is alle aandacht voor het NU genieten. Zo eten is het begin van gewicht verliezen:immers, we letten vaak niet op het signaal van je lichaam dat je genoeg hebt. We hebben toch altijd haast? Je gaat letten op hoe het lichaam reageert op je voedsel keuze.Voel je je de volgende dag moe of energiek? Op dezelfde wijze kun je gaan koken voor je gezin:met aandacht winkelen, met aandacht het voedsel bereiden en met aandacht opdienen.Leuk om zo anders te gaan eten. Mindfulness leert je ook omgaan met stress:het kan erg stressy zijn om steeds weer met dat overgewicht geconfronteerd te worden. Maar stress maakt dik en maakt dat je wilt snoepen. Mindfulness leert je een geheel andere manier om met stress om te gaan. Je leeft gemakkelijker en feestelijker.


Loslaten en met aandacht verder...

Loslaten: wat is dat toch moeilijk.We hebben zo graag controle over alles.Overal zijn we voor verzekerd. En als er dan iets niet onder controle is te houden, krijgen we een zenuwinzinking. Waarna we direkt een pilletje bij de dokter halen en dat moet onmiddellijk helpen. Hebben we te veel wijn geconsumeerd en staan op met hoofdpijn? Neem maar een paracetamolletje.Maar dat is niet zo onschuldig als men denkt.Paracetamol kan bij teveel gewoonte gebruik,hoofdpijn veroorzaken en nog meer zelfs....Maar die hoofdpijn is een seintje van het lichaam om net zoveel alcohol te drinken dat je er niet ziek van wordt. Geef je geen acht op dit fysieke seintje, dan krijg je gegarandeerd hardere klappen. Het valt me op dat er veel mensen zijn die niet goed naar het lichaam luisteren.Als ik uitvraag tijdens een homeopatisch consult wat voor soort pijn men als klacht heeft,dan moet er diep worden nagedacht... Maar er is een vooruitgang te bespeuren in het laatste halfjaar:men wordt veel bewuster wat het eetpatroon betreft.Er worden zelfs etiketten gelezen ivm verborgen suiker toevoegingen, hoewel men echt niet overal op de etiketten vermeldt dat er suiker of fructose is toegevoegd.Ook weet men niet dat er vaak suiker in kant en klare maaltijden wordt gestrooid. . Nu,in de eerste week van 2013,is de vraag naar een homeopatisch middel om af te vallen,nogal eens gesteld.Dat is er.Maar:je kunt zelf zoveel doen .Ik heb EEN eenvoudig advies: kies, een maand lang,elke dag een maaltijd uit,waarbij je je voorneemt, iedere hap 30 maal te kauwen.Eet die ENE maaltijd in eenzaamheid,zonder boek, zonder radio of andere geluidsbron, en houd je gedachten bij wat je doet:eten en laat de weegschaal in de kast,alsmede de centimeter. VOOR je dit voornemen gaat uitvoeren, meet je je..Geen stress.Kijk wel elke dag met aandacht in de spiegel en merk op dat je al een mooier figuur begint te krijgen. Toch maar een tweede advies:laat die maand ALLES wat zoet smaakt, uit je voeding weg.Na die maand pak je de centimeter en dan zul je al resultaat zien. Wil je een op maat gesneden voedingsadvies: ik wil je graag helpen.Ik beloof je dat je helemaal geen zin in zoet meer hebt....


Irisdiagnose: een preventief middel

Sinds mijn vestiging bij de "Body and Health Factory, heb ik vooral op de open dag in November, ontzettend veel ogen in zeer korte tijd mogen zien.Helaas heb ik niet iedereen kunnen informeren w.b. dit hulpmiddel voor mijn andere disciplines, zoals homeopathie en voeding. Het bijzondere van de irisscopie is, dat je in het oog kunt zien wat iemand op dit moment beperkt, zonder dat mij dit is verteld.Zo kun je ook zien wat iemand later zou kunnen beperken zodat je nu al maatregelen daartegen kunt nemen. Toch kent ook de irisscopie haar beperkingen net als de reguliere medische diagnostiek.B.v.operaties en verwijderde organen laten geen sporen na in de iris, omdat er door de narcose geen impulsen via de zenuwbanen kunnen worden doorgegeven.Maar daar staat tegenover dat op de plek van het verwijderde orgaan in de iris meestal wel een aanwijzing te zien is, dat daar iets mis is geweest. Wist je dat voeding de ontwikkeling van de kleur van het oog beinvloedt tijdens het leven,ongeacht de basiskleur? Chemische processen bij ziekte kan pigmentering oftewel kleuring in de iris veroorzaken.Deze pigmentering duidt op stofwisselingsstoornissen.Dit pigment bestaat uit melanine (kleurstof), en wordt ook aangetroffen in huid en haren. Door een goed voedingsadvies kan de stofwisseling weer op peil worden gebracht. Pigment in de iris kan dan ook weer verdwijnen of lichter van kleur worden. Frappant is dat bij haast de helft van de onderzochte ogenparen,helder wit pigment te zien was. Dit is een aanwijzing dat het afweersysteem grondig onder de loep genomen moet worden.Als darmtherapeut vind ik het verhelderend dat er met EEN oogopslag te zien is, hoe het met de gezondheid van de darmen gesteld is. Als er op het darmveld veel wit wordt geconstateerd dan is er sprake van een verstoorde bacteriehuishouding. De kleur wit geeft i.h.algemeen aan dat er ontstekingen zijn te verwachten.


De iris: de spiegel van de ziel

Tijdens mijn Opleiding Ooganalyse was ik blij verrast toen ik eigenschappen in eigen ogen leerde zien, die mij totaal onbekend waren.Het waren vaak leuke eigenschappen, maar ook leerde ik zien waaraan ik nog kon gaan werken.Daarnaast was het ook een APK keuring:ik leerde zien waar de organen te weinig of te veel actief waren,of ik daar in de toekomst moeite mee zou krijgen of waarschijnlijk niet .In de iris is nl. te zien of er sprake is van alarmtekens: of er bv onvoldoende afvalstoffen kunnen worden afgevoerd, of er klachten kunnen komen van de gewrichten , de darmen,enz. Niet alleen de iris is belangrijk, maar ook de sclera, het oogwit.De stand en vorm van de pupil.Toen ik net begon met mijn Praktijk, kwam er een dame binnen met het verzoek om haar te vertellen wat voor klachten ze had.Aangezien ik uit een degelijk Gereformeerd nest kom was ik onbekend met het praktiseren van helderziende waarnemingen..Ik neem dus altijd eerst een anamnese af, omdat ik wil weten wat het voorgeslacht aan de patient heeft meegegeven en wat de patient zelf bij de geboorte meeneemt. Ik moet verbanden kunnen leggen en de samenhang tussen de symptomen begrijpen. Op 4 November, in mijn nieuwe Praktijk aan de Boelekade,34 ga ik vanaf 13.00 uur, gratis een kijkje nemen in je oog, vertel wat ik zie, hoor wat je zelf nog mij wil vertellen en geef zo een beknopt iriscopie consult.Je kunt ook nog een iris-foto laten maken of je kunt een cadeaubon bestellen voor een iris-foto van een dierbare. Je hebt de kans tot 18.00 uur. Ook wat betreft de Klassieke Homeopathie en/of Darmtherapie is er een mini consult mogelijk. Wist je, dat ik je tevens kan ondersteunen wanneer je maar niet wilt afvallen?


Medicijnloos ziekenhuis: is dat mogelijk?

In het midden van de jaren "80, begon DR.Pang Ming , opgeleid in de oosterse en westerse geneeskunde, zijn onderzoek naar een laagdrempelig gezondheidssysteem, dus voor iedereen bereikbaar en betaalbaar. Hij werkte samen met verschillende Chinese universiteiten om de effectiviteit van ZHINENG QIGONG te onderzoeken.Dat was een medische afsplitsing van Qigong oefeningen. Dr.Pang Ming had het voornemen, om mensen te leren ZICHZELF te genezen. En dit resulteerde in de oprichting van een medicijnloos ziekenhuis, het Huaxia-Centrum, in China, waar mensen alleen maar Zhineng Qigong beoefenden. GEEN medicijnen dus. Eigenlijk leerden de mensen die een gezondheids"uitdaging" hadden, de kunst van zelfgenezing.Meer dan 3.00.000. patienten bezochten het Centrum, dat ruim 10 jaar bestond. Ruim 180 ziektebeelden, waarvan vele levensbedreigend, werden in een groot onderzoek opgenomen.De mensen die binnenkwamen, werden eerst getest door in het Westen opgeleide artsen met westerse diagnostische apparatuur, en bij het verlaten van het ziekenhuis, gebeurde dit weer. Zhineng Qigong is, doordat het ziekenhuis om politieke redenen moest sluiten en de artsen die daar werkten, Zhineng naar elders brachten, verspreid over de hele wereld. Zhineng werkt zowel preventief als curatief. In de Chinese Geneeskunde wordt ziekte gezien als een gevolg van blokkades in de Chi stroom in je lichaam.Volgens deze geneeskunde zijn emoties verbonden met je organen Dr.Pang Ming wilde dat de oefeningen gemakkelijk zouden zijn;welnu,1 dagworkshop of een 10-tal lessen van vijf kwartier kunnen volstaan om de hoofdoefening van Zhineng Qigong aan te leren.Dit is de Lift Chi Up,Pour Chi Down oefening. Door het uitvoeren van de bewegingen, worden de meridianen in je lichaam geopend en gevuld met Chi: dit is levensenergie.Er is sprake van een voortdurende uitwisseling van externe Chi die aangetrokken wordt en interne Chi, die afgevoerd wordt.


Is er een antwoord op steeds duurder wordende zorg?

Het eerste en fundamentele antwoord voor gezonde en chronisch zieke mensen:verhoog de weerbaarheid.zorg voor het eten van veel groente en fruit. Zo mogelijk: vermijdt stress. Doe elke dag iets waar je blij van wordt en draag er zorg voor, negatieve personen te mijden.sluit je af voor doemdenkers, hypegrage lieden, angsthazen e.d.omring je met optimisten en onderhoudt het relativeringsvermogen. Het tweede antwoord:ik denk nu aan de ouder wordende mens: valpreventie. Het is van belang dat de ouder wordende mens meer gaat bewegen. De bewegingsleer:" zhineng qigong", een methode ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht door de chinese arts: dr.pang ming.het bijzondere is, dat na de culturele revolutie in china( 1966-1976), de chinese overheid vond dat de zorg te duur werd en daarom de opdracht gaf, deze bewegingsleer wetenschappelijk te onderzoeken. Een link dus naar de tijd van nu.zhineng qigong is een medische afsplitsing van qigong en stimuleert het afweersysteem. Helpt het proces van artrose en artritis te vertragen, te stoppen. Tevens kan het helpen om het medicijngebruik te reduceren. Deze bewegingsvorm maakt dat men zich veel vitaler voelt Wist u dat er hoe langer hoe meer mensen zich naar de complementaire geneeskunde wenden met een hulpvraag? Deze geneeskunde is immers veel goedkoper dan de reguliere geneeskunde en de geneesmiddelen kennen geen bijwerkingen. De homeopathie is de meest gevraagde geneeskunde op dit moment. Stel: in het weekend krijgt uw kind een heftige oorontsteking.niets helpt, de koorts stijgt. U belt de hap en de molen wordt in gang gezet, hetgeen tijd en geld kost.echter:de homeopathie bezit geneesmiddelen die uw kind vaak binnen tien minuten van de pijn af kunnen helpen. Apotheek aan huis: Het derde antwoord is: zorg voor een homeopatische huisapotheek. Voor de eventuele calamiteiten kun je leren zelf een huisapotheek samen te stellen, onder deskundige leiding van ondergetekende. Misschien een origineel sinterklaascadeau?


Chineng Qigong - Het antwoord op fysiek, emotioneel en mentaal overgewicht

Wegens de uitzonderlijk grote belangstelling voor de cursus "Zhineng Qigong" wil ik graag nog iets meer vertellen over deze Bewegingsleer uit China. Het valt me op dat slechts weinigen bekend zijn met deze medische afsplitsing van Qigong. Hoe kan het dat Zhineng helpt bij afvallen? Deze oefeningen helpen o.a. om vet te verbranden of om te zetten in voeding. Daarnaast zorgen specifieke oefeningen ervoor dat hongergevoel wordt weggenomen op momenten dat we trek krijgen. Het eetpatroon gaat veranderen en zal hypoglykemie tegengaan. Je weet wel: als je niet op tijd eet, kun je duizelig worden, je concentratie is ver te zoeken en je wil iets zoets. Dit kan resulteren in diabetes, als je steeds aan die zoetbehoefte tegemoetkomt. Bewegen helpt om de glucosegehalten van je lichaam op peil te houden . Zhineng helpt ook om je pijntolerantie te verhogen. En wel door het endorfinegehalte (de natuurlijke pijnstillers in je lichaam) te verhogen. Bv: menstruatiepijn, hoofdpijn. De natuurlijke diepe ademhaling die ontstaat tijdens het oefenen, maakt dat er meer zuurstof in de bloedbaan wordt gebracht, waardoor het verkrampingen opheft. Beweging vermindert het klonteren van het bloed, waardoor je de kans dat je een hartkwaal krijgt, verkleint. Zhineng verbetert je vermogen om na te denken. Het verhoogt je productiviteit door je te helpen het hoofd rustiger te maken -en daar ligt de link met Mindfulness-: in het hier en nu te leven. De concentratie wordt specifiek getraind. Je zult hierdoor ook beter slapen. Je immuunsysteem gaat weer goed werken. De belangrijkste oefening van de serie die Dr.Pang Ming heeft samengesteld is de "Lift Chi up, Pour Chi Down"oefening. Een makkelijk te leren oefening die als doel heeft de Chi-de oerenergie - aan te trekken en gebruikte energie terug te geven. De meridianen worden geopend zodat blokkades worden opgeruimd en de energie kan stromen door deze kanalen. Zhineng is tevens een healingsmethode:de Laogong punten in de handen worden geactiveerd:zo heb je je dokters altijd bij je. En:last but not least: de zorg wordt duurder. Hoe minder wij de zorg nodig hebben hoe beter.


Kennismaken met mindfulness voor zorgverleners en onderwijsgevenden

Zoals we allemaal weten zijn bovenstaande beroepen niet de gemakkelijkste. De stress kan zo oplopen, dat men zich nog nauwelijks kan ontspannen.Laat staan dat men de problemen die deze beroepen met zich meebrengen, .los kan laten. Overmatige stress kan een ernstig gevaar voor de gezondheid zijn. Mensen hebben dan een groter risico op ziektes als hoge bloeddruk, maagzweren, hartinfarct, slaapstoornissen, zijn meer vatbaar voor infecties en klachten aan spieren en botten, om er een paar te noemen..Het resultaat is dat mensen vastlopen in hun werk. Vaak, te vaak, worden kalmerings-en slaapmiddelen voorgeschreven, maar deze zijn niet probleemoplossend. In de Opleidingen voor zorgverlenende beroepen, maar ook in het Onderwijs, wordt weinig of geen aandacht geschonken aan ontspanning en Mindfulness.Nu pas is er op een Hogeschool in Nederland Yoga en Mindfulness in het lesprogramma opgenomen. Het is dus duidelijk dat we voortdurend in de Doe-modus staan, een term uit Mindfulness. Hoe stap je daar nu uit, in deze hectische tijd, waarin je van minuut tot minuut op de hoogte wordt gehouden van alle belangrijke en onbelangrijke nieuwtjes? Gelukkig hebben we een vrije wil en het is jouw keuze of je mee wilgaan met deze nieuwsstroom. Kun je uit die stroom stappen? Wil je dat ook? Mindfulness leert ons stil te staan bij het moment, bij de ervaring van nu. We leren om vanaf een afstand naar onze gevoelens en ervaringen te kijken,om toeschouwer te zijn in plaats van deelnemer. We komen dan van uit de Doe-modus in de Zijn-modus . Om het verschil bewust te maken van wat we voelen/denken en wat er echt aan de hand is.Dan ontstaat er een heerlijke rust en heb je tijd om te genieten van de kleine dingen in het leven, te genieten ook van je uniciteit als mens.


Het succesvolle duo: oogdiagnostiek en darmtherapie

Wat is dat leuk te horen dat deze column met zoveel plezier gelezen wordt.Ik vind het heerlijk U te vertellen over mijn passie en levensbestemming: mensen een poosje begeleiden op hun levenspad met de middelen die mij ten dienste staan. Dit is voorlopig mijn laatste column en in Aug. as, hoop ik U weer meer te kunnen vertellen,o.a. over mijn laatste studie: Opleiding Instructor Zhineng Qigong, die ik in Juni as hoop af te ronden. Dit is een genezingsmethode en meditatie in beweging, met een onmiddellijk te voelen resultaat.

Wat bedoel ik met"Het succesvolle trio?" Welnu, de een kan niet,zoals ik bemerkt heb,zonder de ander.Wanneer iemand bij mij komt met een klacht kijk ik eerst naar welke geneeswijze het best bij deze persoon zal passen.Veel klachten komen voort uit de darmen.Door het gehaaste leven wordt er niet altijd gezond gegeten."Laat voeding Uw medicijn zijn en medicijn Uw voeding" is een gevleugelde uitspraak geworden. Soms is het nodig om een niet invasief laboratorium-ontlastingsonderzoek te entameren en kan ik gericht aan het werk gaan met zo snel mogelijk resultaat.Tevens kijk ik met de irismicroscoop in het oog en kan dan onderkennen WAAR in de darmen mogelijk iets aan de hand zou kunnen zijn.Ik stel geen diagnose maar kijk vooral naar hoe weerbaar iemand is, of de afvalstoffen goed worden afgevoerd en hoe de huidige staat van de functie der organen is. Ik adviseer alleen een reukdosis zodat de darmen niet onnodig worden belast..


Mindfulness en mindfulness-yoga bij angst, pijn en stress reductie

In mijn Praktijk voor Klassieke Homeopathie en Darmtherapie ontmoet ik veel patienten die een spastische darm hebben , vaak klagen over pijn terwijl reguliere onderzoeken niets aan het licht brengen. Wanneer iemand dan bij mij komt, met wanhoop in het hart, is mijn eerste vraag als rechtgeaard klassiek homeopaat:"Wanneer is het begonnen? En zijn er in die periode dingen gebeurd die veel impact hebben gehad?" Als je de oorzaak weet te ontmantelen, is er 95 % kans op genezing. Wanneer de oorzaak niet boven water komt, gebruik ik Mindfulness training, Mindfulness-Yoga, maar ook visualisatie en meditatie als hulpmiddelen. Iemand met een spastische darm heeft pijn, stress en is vaak angstig want:de artsen kunnen niets vinden.Dat geeft angst:men heeft geen controle, men voelt zich machteloos en zo krijg je een vicieuze cirkel. Hoe kom je daaruit? Eerst is het van belang dat je een goed contact krijgt met je eigen lichaam.Daarom begin ik met ademoefeningen, vervolgens elk stukje van het lichaam leren voelen en speciaal de buik leren voelen. Maar ook: de stem gebruiken met speciale klanken voor de buikorganen.Dus: een klankmassage. Wanneer het lichaam signalen gaat afgeven, luisteren we niet of nauwelijks. Dan worden de klappen harder:we krijgen sterkere symptomen. Van belang is ook dat je gaat nadenken over de pijn. En dat is lastig.We vermijden veel liever de pijn, we spoeden ons liever naar de pijnstillers zodat we door kunnen jachten.En waarom? Is het van belang dat in de afscheidsrede , voor je definitief ten grave wordt gedragen, wordt gezegd: "Hij of zij werkte zo hard?" Waarom wil je maar door jakkeren? Misschien wil je je bewijzen? Waarom? Het is goed om na te denken over de reden waarom je jezelf haast geen rust gunt.Je kunt dat "mediteren" noemen, maar:ga er in ieder geval voor zitten.Denk ook na over de lokatie, bv pijn in de buik.De psychologie van :"the second brain" wordt door de wetenschappers driftig onderzocht. Tijdens Mindfulness-Yoga wordt geleerd in conclaaf te gaan met je lijf, maar ook met je pijn.Ga de lokatie na, de soort pijn, het tijdstip van opkomen en merk op wanneer die pijn er niet is.Yoga kan je eveneens op veel fronten helpen om met die pijn om te gaan.Je kunt de controle terugkrijgen die je kwijt was.De oefeningen die je leert tijdens Mindfulness Training of Mindfulness-Yoga kun je ook gebruiken om je partner of familieleden te ondersteunen die pijn hebben. De hedendaagse wetenschap en de yogatraditie leren ons allebei dat er geen duidelijke scheiding is tussen bv buikpijn en emotionele pijn:, zoals een depressie.Beide vormen van pijn zitten in lichaam en geest en beide vormen reageren op een lichaam-geest benadering zoals yoga. Wat kun je zelf nog meer doen? Bijvoorbeeld de energie uit je handen leren gebruiken, voor jezelf, maar ook voor anderen. Quantum Touch is daar een prachtig voorbeeld van.

Tenslotte :denk aan Mindful eten: al je spijsverteringsorganen zullen je dankbaar zijn en je valt er nog door af ook.


Yoga en aandacht

Het is een feest, de dag te beginnen met yoga. Zeker op Maandag, wanneer je, na een dag of twee van ontspanning,je weer aan een vaste werktijd mag houden. Eerst is het goed, om een kwartiertje meditatie te doen en de dag voor te bereiden. De mensen voor je te zien die je gaat ontmoeten. Daarna ben je gereed om de hatha-yoga oefeningen te gaan doen. Van groot belang is om bv. met de zonnegroet te beginnen en die kun je op allerlei manieren doen:als fitness, of juist meditatief. Deze zonnegroet doet zoveel met je lijf:het doet de klieren van het hormoonsysteem goed met elkaar communiceren, maakt je leniger, je gewrichten soepeler en staalt je uithoudingsvermogen. Het verbetert je humeur en laat je bloed sneller stromen. In India doet men deze zonnegroet tot op hoge leeftijd.... Na deze zonnegroet is het goed,het lichaam na te voelen en het te vragen:"Wat heb je nu nodig?" Je krijgt beslist antwoord:prettig of niet prettig. Maar het geeft je volgende oefening aan die je kunt doen. Als je zo met je lichaam communiceert,voorkom je een burn-out. Het is niet voor niets dat de yoga-uren zo vol zitten. Het is nl. ook een verademing dat je anderhalf uur tijd voor jezelf hebt, zeker als je kinderen hebt. Wat zou het heerlijk zijn als ouders tijd vrij maakten en de yogaoefeningen met het hele gezin deden,als vast ritueel op een bepaalde tijd .Bijvoorbeeld:op Zaterdag of Zondag .Ook voor partners is het leuk om het samen te doen, het schept saamhorigheid. Ik heb U al eerder gemeld dat ik nogal wat patiënten krijg,als klassiek homeopaat, waarvan de spijsverteringsorganen niet optimaal werken. Ook hierbij is de yoga van onschatbare waarde. Een tweede tip die ik mag geven om Uw gedachten tot rust te brengen, is: de dag, voor je gaat slapen, nog eens door te nemen. Wat ging er goed, wat wist je nog niet te handelen? En kijk daar met mildheid naar. En dan citeer ik uit een gedicht van Alice Nahon : 't Is goed in 't eigen hert te kijken Nog even voor het slapen gaan, Of ik van dageraad tot avond Geen enkel hert heb zeer gedaan. Als we zo gerust de nacht in kunnen gaan zullen we zeker een goede nachtrust hebben. Dat wens ik U van harte toe.


Overgewicht  

Wist U dat uw constitutie en uw conditie, naast uw voeding, invloed uitoefenen op overgewicht? Onze constitutie houdt alles in wat wij van onze ouders hebben mee gekregen aan sterke en zwakke punten. Dit gaat tot vele generaties terug: hoe hebben zij geleefd,wat hebben zij gegeten? Onze ouders geven iets door van hun constitutie plus hun conditie op het moment van de conceptie. Wij zullen op onze beurt dit weer doorgeven. Dit verklaart ook waarom iemand met een sterke constitutie lange tijd ongezond kan eten zonder heel veel klachten te krijgen,zeker als men nog jong is. Terwijl iemand die met een zwakke constitutie op de wereld verschijnt en ongezond eet, veel sneller klachten vertoont. Daarnaast zijn er de emotionele oorzaken die maken dat, wanneer we ons onprettig voelen, eenzaam,angstig, we al snel naar troostvoedsel gaan zoeken in de provisiekast. In een homeopathische consult waarbij iemand met overgewicht bij mij komt, ga ik uitgebreid vragen stellen over de erfelijkheid, het voedingspatroon, of er tijd wordt genomen om te genieten van eten en naar wat u eet. Als men gezonder voedsel gaat consumeren,zal men vanzelf al wat slanker worden. Wilskracht komt er dan niet bij kijken:gezond eten is lekker eten. Daarbij kan de yoga U ondersteunen: er zijn diverse oefeningen die zich richten op het goed werken van de uitscheidingsorganen,zoals huid,lever,nieren enz. maar die ook gericht zijn op een goede darmfunctie en zo wordt ook het zich goed voelen weer gestimuleerd. Maar, wilt U resultaat zien,dan is het zaak om zeker 4 maal poer week een twintig minuten te oefenen. Mist U daarvoor de discipline, dan raad ik u aan een oefengroepje op te zetten. Ik wens u veel gezelligheid en vitaliteit.


Homeopathie en yoga voor de oudere mens

Het laatste deel van onze levensweg wordt vaak voorgesteld als een lange wandeling vol kommer en kwel.Ik denk dat dit niet geheel juist is..Zeker, er zijn ervaringen die we allemaal zullen doormaken,zoals het overgaan naar een andere dimensie."Heden ik,morgen Gij", is een gevleugelde uitspraak. Ik denk ook aan het feit, dat mensen die het dichtst naast ons stonden,ons kunnen ontvallen. Een gevoel van alleen zijn kan ons dan beangstigen,zeker als we geen grond meer onder de voeten voelen. Het onwrikbare geloof van onze ouders was zo gek nog niet... Als we ouder worden kan ons afweersysteem wat zwakker worden en kan dan best wat hulp gebruiken. Dat afweersysteem tracht altijd de zieke mens terug te brengen naar gezondheid, zodat de vitaliteit weer toeneemt. Het is een fabeltje,dat een man of vrouw op leeftijd zich moe zou moeten voelen. Onzin. De geneesmiddel industrie heeft hier ook weer een gat in de markt gevonden. Een andere manier om het leven te vieren is:bewegen. Bewegen maakt endorfinen vrij. Yoga kan U helpen tot op hoge leeftijd fit te blijven. Ook is het leuk om weer andere mensen te leren kennen. Zo blijft U van het leven genieten, want yoga houdt U geestelijk alert. Het humeur kan met sprongen vooruit gaan en de ademoefeningen kunnen de longcapaciteit verbeteren, net als het uithoudingsvermogen.. Fijn, om zo oud te mogen worden met deze hulpmiddelen in Uw bagage.


Yoga in de Brugklas

Wat een feest zo'n eerste schooldag in de Brugklas. Allemaal nieuwe docenten en nieuwe schoolvakken,evenals verschillende lokalen op verschillende verdiepingen. Vol verwachting maak je je entree en dan kunnen er verschillende dingen gebeuren:waar is het lokaal waar de eerste les zal plaatsvinden, want al heb je allerlei info gehad, loopt het nooit zoals je had gedacht. De loodzware tas weegt wel heel zwaar en je wordt nogal eens omver gelopen door ouderejaars... Hoe reageer je daarop? Neem je de dingen gemakkelijk? Dan is er niets aan de hand. Maar, ben je een perfectionist? Heb je faalangst? Dan wordt het al heel wat moeilijker. En naarmate het jaar ouder wordt, verlies jij misschien je vrolijkheid. Dan kan yoga jou heel goed helpen. Tijdens mijn docentschap in het Voortgezet Onderwijs heb ik veel Brugklasleerlingen mogen begeleiden en veel verhalen mogen aanhoren van de kinderen. Tijdens de les, als ik merkte dat de leerlingen onrustig waren, deed ik een korte ontspanningsoefening met ze en DAN pas kon ik met de eigenlijke les aanvangen. Het kan een uur geconcentreerd werken met zich meebrengen. Immers, de essentie van yoga is het bereiken van een staat van attentie met een totale aanwezigheid, leven in het hier en nu. Het meest ideaal is, steeds, na een leswisseling een yogaoefening te doen. De meetbare effecten van yoga zijn op verschillende wijzen vastgelegd. Daar komt uit dat er meetbare effecten zijn te bespeuren wat betreft bloeddruk,hartfunctie , ademhalingsfuncties, de stofwisseling en neurotransmitters in de hersenen. Ook heeft yoga effect op de insulinegevoeligheid,de spiertonus enzovoort. Angstgevoelens kunnen door bepaalde ademhalingsoefeningen beheerst worden en hoe eerder een kind dit leert, hoe beter het in het leven zal staan. Dus astma zal verminderd worden door yoga, hyperventilatie en luchtwegklachten kunnen worden verminderd. Het hele gezin zal beter functioneren met yoga: samen de oefeningen doen schept saamhorigheid. Het is mijn diepste wens dat leerkrachten, met name die in het Voortgezet Onderwijs werken, ontspanningsoefeningen zouden leren toepassen. Het komt henzelf ten goede en ziekteverzuim zou kunnen worden verminderd.


Oogdiagnose: een cadeau voor jezelf

Wie ben ik? Wat wil ik? Dat zijn vragen die vroeg of laat boven kunnen komen. Simpelweg kun je je voorstellen dat de iriscopie op 2 poten staat: de fysiek poot en de psychologische poot. In deze column wil ik iets vertellen over de persoonlijkheidsstructuur van de iris volgens de Rayid-methode,ontwikkeld door Denny Johnson. Dit Rayid-model wordt toegepast in Zuid-Amerika, Canada, Australië en Duitsland, door psychologen,therapeuten,leraren, counselors en coaches. Lichaam en geest zijn niet te scheiden:als je vaak hoofdpijn hebt, kunnen er heel veel oorzaken zijn: verkeerde voeding, tekort aan Magnesium,wat krampen veroorzaakt, nekklachten, lever- en galblaasproblemen, vermoeidheid en hormonale verstoringen, enzovoort. Maar ook emoties kunnen hoofdpijn veroorzaken: woede, teleurstelling, een schijnbaar onoplosbaar probleem dat je bezig blijft houden. Want iedere onprettige gedachte kan spierspanning veroorzaken. De oogdiagnose is een uitstekend hulpmiddel om verbanden te leggen tussen klachten en het individuele plaatje van iemand. Immers:homeopaten en iriscopisten zoeken naar de oorzaak van de verstoringen. Daarom is een voorafgaand gesprek zo belangrijk: de klachten worden besproken en er wordt met echte belangstelling geluisterd. Men wordt gehoord. Aan de hand van het klachtenbeeld kan de iriscopist op zoek gaan naar verbanden en de daarbij passende behandeling. Soms is doorverwijzen noodzakelijk. Heel bijzonder is het moment als er een oogfoto is genomen, dat je jezelf in de ogen kijkt. Dat is altijd een bijzonder ogenblik: hoe denk je over jezelf? Ken jij jezelf? Dat zijn altijd belangrijke vragen,of je nu wel of geen klachten hebt. Heel mooi is het, wanneer een echtpaar je consulteert: je legt beide oogparen naast elkaar en je kunt dan veel dingen uitleggen:de kwaliteiten, talenten maar ook blokkades die te zien zijn in de oogstructuur. Daar zijn dan weer therapieën voor om die blokkades op zachte wijze te helpen elimineren. Soms worden er talenten "opgegraven", waarvan men zich in het geheel niet bewust was. Zo kan de Rayid oogdiagnose meehelpen aan een beter begrip tussen mensen in het algemeen, tussen huwelijkspartners,maar ook in de gezinsproblematiek kan het van grote waarde zijn.


Oogdiagnose "Wat het oog onthult"
Als je geen tijd maakt voor je gezondheid, moet je wel tijd maken voor je ziekte. In de vorige column heb ik gesproken over het geneesmiddelbeeld van Ignatia Amara en beloofde ik een column te wijden aan Oogdiagnose, omdat ik dit hulpmiddel gebruik om een nog zuiverder beeld van een patiënt te krijgen, zodat ik optimaal een - tijdelijk - helpende hand mag bieden. Een iris bevat unieke info: je kunt de iris vergelijken met een vingerafdruk. Niemand op deze aarde heeft dezelfde vingerafdruk. Schiphol heeft irisscans in gebruik: met een speciale camera wordt het oog vergeleken met de info op het pasje. Komt dit overeen dan behoeft men niet door de paspoort controle. Wat kun je nu opmaken uit een ooganalyse? De gezondheidstoestand van de organen, de spirituele, emotionele en mentale aspecten van de persoonlijkheid. Van belang is ook de constitutie: wat hebben je ouders je meegegeven bij de geboorte,wat breng je zelf mee,emotioneel en fysiek en mentaal. Hoe kan het dat dit alles is te zien in het oog? Onze ogen zijn eigenlijk verlengstukken van de hersenen. Als foetus waren de ogen integraal deel van de hersenen. Pas in de latere ontwikkeling kwam daar scheiding tussen. Er bleef echter verbinding tussen door d.m.v. de gezichtszenuw. De hersenen regelen elke functie van ons lichaam. Ogen liegen niet, net zomin als de stem. Beide hebben met emoties te maken en zeggen heel veel over het karakter. Naast de oogdiagnose is tijdens de homeopathische anamnese (het interview met de patiënt) ,de klankkleur van de stem, melodie en ritme evenals taalgebruik, heel veelzeggend. Waar kijkt een iriscopist naar? Hij kijkt naar het gekleurde deel van het oog,de iris door de irismicroscoop. Het oog wordt enorm vergroot,zodat alle tekens goed zichtbaar worden. Ook de sclera, het oogwit, de harde oogrok doet mee in de beoordeling in de gezondheid van nu. Een sclera geeft bv. aan, hoe het met het vaatstelsel gesteld is: de bloeddruk,aanleg voor allergieën, die zich nog niet eens manifesteren, maar dit later kunnen gaan doen, wanneer met ouder wordt. Let wel: dit hoeft niet het geval te zijn:ook de erfelijkheid en nog veel andere dingen zijn van belang. De volgende keer vertel ik iets over de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de ooganalyse:zoals alle systemen heeft ook dit systeem zijn beperkingen, maar nog meer mogelijkheden.

 

Columns - Jantsje Dekker


Hieronder vind u mijn columns. Sinds mei 2007 schrijf ik iedere maand columns in "De krant van Gouda". Die columns gaan over de diverse praktijken die ik uitoefen: de ene keer gaat het over yoga, de andere keer over de homeopathie, holistische oogdiagnose of Reiki.

Voetreflexologie De voet verteld... VOETREFLEXOLOGIE EN DEPRESSIE HANDMASSAGE EN STOELMASSAGE MEDISCHE THERMOGRAFIE DE GEHEIMEN VAN QIGONG VAN VERGEETACHTIGHEID TOT DEMENTIE IK BEN ZO MOE........ VINGERREFLEXOLOGIE ZWANGERSCHAPSYOGA: MINDFUL ZWANGER EN MINDFUL BEVALLEN Slapeloosheid; je zult het maar hebben Pre-natale yoga Weten van (h)eerlijk eten... Microscopisch bloedonderzoek in de praktijk: het effect van de behandeling op de monitor zien Stoelmassage: kort en krachtig Afscheid nemen... Ik ben zo jaloers... Mediteren in de moestuin Onwelkome gasten in de darmen: daar zijn we niet blij mee... Muziek op het toilet: wat is er mis met de riolering? Mindfulness en overgewicht.... Loslaten en met aandacht verder... Irisdiagnose: een preventief middel De iris: de spiegel van de ziel Medicijnloos ziekenhuis: is dat mogelijk? Is er een antwoord op steeds duurder wordende zorg? Chineng Qigong - Het antwoord op fysiek, emotioneel en mentaal overgewicht Kennismaken met mindfulness voor zorgverleners en onderwijsgevenden Het succesvolle duo: oogdiagnostiek en darmtherapie Mindfulness en mindfulness-yoga bij angst, pijn en stress reductie Yoga en aandacht Overgewicht Homeopathie en yoga voor de oudere mens Yoga in de Brugklas Oogdiagnose: een cadeau voor jezelf Oogdiagnose "Wat het oog onthult"

Voetreflexologie

Nu ik mijn certificaat behaald heb als karakteranaliste, wil ik iedereen graag vertellen hoe blij ik ben met deze nieuw verworven discipline
Daar zijn diverse redenen voor:in de eerste plaats was ik tijdens de Opleiding in Juli verwonderd wat er niet allemaal te ontdekken valt aan voeten.
Maar wat voor mij  heel belangrijk was: het is een grote hulp  voor mijn andere disciplines die ik ook mag uitoefenen in mijn Praktijk Paracelsus in Gouda.
En ik wil jullie vertellen hoeveel ik eraan heb  als Klassiek Homeopaat.
Ik stel mij even voor:
Ik ben Jantsje Dekker, Voetreflexologe en heb mijn eerste jaars Opleiding gedaan bij Total Health en bij Civas.
Daar werd ik geraakt door de karakteranalyse die je kunt doen middels voetdiagnostiek. Ik heb een workshop gedaan in De Vlindertuin,
en toen was ik verkocht.
Bij Rita Ketelaars heb ik mijn Certificaat behaald en ik ga zeker bij haar verdere bekwaamheden opdoen.
Ik ben het tweede jaar ingegaan bij Total Health en verdiep me in de Chinese Geneeskunde, op dieper niveau.
 
Aan voeten valt veel af te lezen, ze laten zien hoe het met iemand gaat op emotioneel, mentaal en fysiek gebied.
Niet alleen de voeten, maar ook de nagels vertellen een verhaal,de kleur van de zolen van de voeten, de extra informatie die bv gegeven wordt door verhardingen, eelt, wratjes enz.
De tenen is een verhaal apart, daar kom ik later op terug.
De voetanalyse is voor mij van groot belang .Waarom?
Eerst een uitleg van het woord client en patient.
Een patient is iemand die hulp vraagt voor een klacht.
Maar het verwijst ook naar het woord:”” patience””,dat betekent: geduld.
Zowel voor mij als voor de hulpvrager is het goed te weten dat geduld ook een geneesmiddel is!
Soms werkt de homeopathie bliksemsnel, maar wanneer iemand al lang een klacht meedraagt, duurt het ook langer voor iemand beter wordt.
Een client is iemand die een karakteranalyse wil om meer over zichzelf te weten te komen, of over de relaties in het leven, of uit nieuwsgierigheid.
 
In de eerste plaats kan het een bevestiging geven van de anamnese, het vraaggesprek waarin de klachten aan bod komen, zodat ik  de geindiceerde geneesmiddelen kan voorschrijven.
Maar soms kan ik iemand treffen die van nature zwijgzaam is,iemand die eerst eens de kat uit de boom wil kijken.
Dan heb ik maar beperkt inzicht in de persoonlijkheid van iemand die juist zo belangrijk is.
Mag ik dan naar de voetjes kijken, dan haal ik daar heel veel info uit.
Die info vraag ik na en klopt die  dan kan ik al veel meer doen voor iemand.
Ik hoop dat ik veel mensen mag ontvangen die een karakteranalyse wil ervaren:hoe meer ervaring ik opdoe, hoe beter.
Jantsje Dekker

DE VOET VERTELT…..

VOETDIAGNOSTIEK, PREVENTIEVE GEZONDHEIDSCHECK EN KARAKTERANALYSE
Aan voeten valt veel af te lezen, ze laten zien hoe het met iemand gaat, lichamelijk en emotioneel. De voet is de spiegel van de eigenaar.vb: de voet vertelt iets over de plaats die iemand inneemt in het leven. Mensen die brede voeten hebben zijn vaak praktisch gerichte mensen. Spiritueel ingestelde mensen hebben vaak smallere voeten. Ook de nagels kunnen veel vertellen over gezondheid en emoties.
Daarnaast geeft de kleur van de voeten info over de gezondheid. Maar het is een moment opname. Naarmate je meer meemaakt kan de voetvorm veranderen, net als de stand en vorm van de tenen.
De lengte van de tenen zegt iets over de wijze waarop iemand zich uit.

Elkaar en jezelf begrijpen

Het zal duidelijk zijn dat voetanalyse een waardevolle hulp kan zijn in echtelijke relaties, gezinsrelaties enz. Je kunt veel meer begrijpen van de ander en van jezelf. Ook bij beroepskeuze, in de gehandicaptenzorg kan deze analyse van pas komen Ook bij babyteentjes is het van belang,omdat een baby nog niet kan praten. Als je het karaktertje kunt duiden is de analyse van belang bij het opvoeden.

Seniorenvoeten

Ik ben erg geinteresseerd in seniorenvoeten, immers wanneer zij dooromstandigheden niet veel kunnen praten, kun je aan de voetkleuren en de elasticiteit van de huid al veel hebben.

Onbalans

Onbalans laat zich onmiddellijk zien aan de voeten, vaak lang van tevoren. Als hulpverlener kun je dan direct hulp bieden door op open wijze iemand inzicht te geven in het eigen proces.
Als je een voetanalyse wilt voor jezelf,voor het hele gezin of voor je pasgeboren kindje, meld je aan:


VOETREFLEXOLOGIE  EN DEPRESSIE

Zelfs NA een vakantie kunnen depressieve symptomen opduiken.Wij, vrouwen, hebben daar gauw schuldgevoelens over:immers:net een fijne vakantie gehad en nu begint het gewone leven weer. Meteen somber, moe, kwaad?
Dat kan toch niet? Dat mag toch niet?
Er zijn vele soorten depressie, zwaar en minder zwaar.
Maar:antidressiva helpen niet, vlg bepaalde onderzoeken,want de OORZAAK wordt niet weggenomen.
Ik heb al veel patienten mogen helpen en begeleiden op hun  moeilijke weg.

Op wat voor manieren dan?
Als eerste hulp is mijn advies:accepteer, dat dit je overkomt. Ertegen vechten helpt niet. Nooit.

Mijn tweede advies: de voetontspannings en lymfe massage kunnen uitstekend ondersteunen.(en nog steeds voor de spotprijs van 20 euro!!)

Als Mindfulness docente  en als Yoga docente heb ik mensen kunnen helpen en in Rijswijk zal ik daar zeker mee beginnen als ik maar ruimte vind.
(Er heeft mij iemand gebeld dat een ruimte beschikbaar was,maar het adres ben ik kwijt.)

Daarnaast kan de Homeopathie wonderen doen: de geneesmiddelen hebben geen bijwerkingen.De vooronderstelling dat homeopathie langzaam werkt is onzin: Chronische ziekten zoals Artritis, Reuma e.d,duren wel langer.

Mijn specialisatie is:emotionele klachten  en angsten bv.hyperventilatie.
Angsten zijn er in alle soorten en maten in deze hyper-tijd.Aangezien de meeste mensen met hun hoofd gebogen over straat lopen, kijkend naar hun schermpje, of  thuis uren aan de computer zitten,is het duidelijk dat we vereenzamen.

Geloof in God  is schijnbaar niet meer nodig: waar halen we nog kracht vandaan?
Voor angst nemen we een pilletje zodat we niet meer de angst voelen, terwijl het lichaam met grote wijsheid, juist die angst aanbiedt om er door te groeien.Of die depressie.
Ik adviseer om, mbv  bovenstaande zaken, de angst of depressie aan te gaan.
Vergeet ook niet dat bepaalde voeding angst kan opwekken of juist tegen gaan.
Ik beloof je:je gaat het leven weer vieren.
Maar dat kan alleen als je het ECHT wilt.
Mag ik je helpen?
Het klinkt niet aardig, maar het is mijn hobby: mensen een poosje begeleiden zo goed als ik kan. Ben ik mijns broeders hoeder? Nou! en of!
Jantsje Dekker

HANDMASSAGE EN STOELMASSAGE

Ik wil je graag vertellen over de fijne handmassage.

Waarom handmassage?
In de eerste plaats is het fijn dat iemand anders zorg voor je heeft.Vooral de senioren hebben hier heel veel aan.Ik wil daarom ook in verzorgingstehuizen in Rijswijk aan de slag, omdat een aanzienlijk aantal mensen vaak weinig bezoek krijgt en dit is pure aandacht voor de mens achter de hand.Bovendien vind ik het fijn om te doen:ik zie nl. dat iemand er van opknapt.Ook kinderen die bv naar de Brugklas gaan,over een paar maanden, kunnen zich voorbereiden op de broodnodige rust en het leuke is, dat je het zelf kunt doen als je het nodig hebt.

Handmassage kan helpen bij: rolstoel clienten en bij mensen die geen voetmassage door bv voetschimmel kunnen ontvangen of wanneer een voet geamputeerd is.
En: ik geef extra energie door met Quantum Touch.
De vingers staan in verband met energiekanalen, de meridianen, die naar een bepaald orgaan gaan, bv de wijsvinger, die met de dikke darm in verband staat, maar ook emotionele klachten(mijn specialisatie), kunnen verlicht worden door de pink o.a., te masseren.

De vorm van handen en vingers zeggen veel, daarover-als de tijd het toelaat-, kan ik een paar dingen zeggen.
De Stoelmassage is laagdrempelig voor mensen die nog nooit een massage hebben ontvangen. Deze massage krijg je over de kleding heen. Het is fijn voor mensen die een beroep hebben met zeer hoge werkdruk,bv geneeskundig personeel, mensen die de hele dag met computers bezig zijn: ik geef ook Stoelmassage aan Bedrijven.Het vraagt weinig tijd:Intakegesprek 10 min. Massage 20 min. Tevens tegen stress en eens even wat anders.Daarna heb je weer zin om de middag goed werk af te leveren.

MEDISCHE THERMOGRAFIE: VERVOLG


OKTOBER IS DE BORSTKANKERMAAND.
 
Daarom is deze column ook zo belangrijk: er is heel veel aandacht voor deze vreselijke ziekte.
Te vaak hoor ik van mensen na een uitleg over thermografie "Had ik het maar eerder geweten, dan had ik tijdig maatregelen kunnen nemen". Medische thermografie is nl. nog niet zo bekend in Nederland.
Daarom zijn Agnes Janssen en ik heel hard bezig met het opzetten van een Platform van artsen en therapeuten in Nederland, maar ook buiten de landsgrenzen, om Medische Thermografie meer bekendheid te geven.
Het mooie van Med. Thermografie is, dat ook ontstekingen, slechte doorbloeding alsmede beginnende tumorvorming aan het licht wordt gebracht.
Mijn expertise is u zorgvuldig te begeleiden en therapie te monitoren.
U kunt kiezen uit een onderlijf, bovenlijf en/of borstonderzoek waarbij de volgende zaken in beeld kunnen worden gebracht:
Neuromusculair/neurologische klachten
Verstuikingen, spier/peesontsteking
Zenuwontsteking, afknelling, herniaproblemen.
Vasculaire verstoringen: arteriosclerose, bloed-circulatie problemen, trombose
Halsslagader vernauwing; waarschuwing hartinfarct
Endocriene/metaboolverstoringen: hormonale verstoringen in de borst, diabetische neuropathie, schildklier problemen
Andere klachten zoals gebitsklachten ed.
Het traject:
Een protocol van voorbereiding wordt u aangeleverd voor het thermografische onderzoek dat hier in de Praktijk wordt uitgevoerd. De foto’s gaan ter beoordeling naar het PCRC in San Francisco.
Na ontvangst van het Onderzoeksrapport worden de aanbevelingen(regulier en/of complementair) met u doorgenomen. Het genomen thermogram kan ik laten zien en uitleggen .
 
Oktober is Pink Ribbon maand. Om zoveel mogelijk vrouwen de gelegenheid te geven hun borstgezondheid te bewaken wordt het borstgezondheidsonderzoek met 20 euro korting aangeboden.
Kijkt u ook eens op de site van Agnes Janssen: www.blikopgezondheid.eu/nl.
Ik heb het voornemen mij mede te gaan richten op Franstaligen, vooral in Den Haag, Wassenaar, Leiden en Voorschoten(mijn vroegere woon/werkplaatsen).

DE GEHEIMEN VAN QIGONG

Toen ik pas de Opleiding deed tot Chi Neng Qi Gong Instructeur, leerde ik dat Qi Gong meer dan 5000 jaar het beste bewaarde geheim van China was. Het werd beoefend achter hoge muren en gesloten deuren In oude Boeddhistische kloosters en tempels of in villa’s van rijke Chinezen.
Chi (hetzelfde als Qi),wat energie betekent, is destijds alleen mondeling doorgegeven van de leermeester aan de student. De weinige teksten over Chi Gong waren zo ingewikkeld geschreven dat alleen ingewijden de codes konden ontcijferen. Voor de buitenwereld was het praktisch onmogelijk om  toegang tot deze kunst te verkrijgen.
Chigong is een gezondheidssysteem, dat door dr.Pang Ming, een arts vereenvoudigd is, omdat hij wilde dat ook zieke mensen dit gezondheidssysteem konden ervaren. De oefeningen kunnen dus ook zittend, ja zelfs liggend worden gedaan.
In het Westen wordt Chi Neng Qi Gong steeds bekender als een effectief systeem van langzame bewegingen dat zorgt voor het bestrijden van stress en ziekten en zorgt voor het bevorderen van vitaliteit en rust. Allemaal componenten van Praktijk Paracelsus.

Patricia van Walstijn, misschien meer bekend van de tv uitzending ”Het mooiste meisje uit de klas”, een serie die naar mijn idee weinig diepgang had, heeft deze bewegingsmethode in Nederland maar ook daarbuiten, bekendheid gegeven. Maar deze uitzending had wel diepgang. Patricia was getrouwd met de bekende arts Roy Martina en zij zijn samen naar China gereisd om Chi Neng beter te leren kennen en zelf te beoefenen.
Patricia heeft Chi Neng in Nederland geïntroduceerd en bij haar heb ik geleerd wat het grootste geheim is van Chi Neng.
Ik hoop u meer daarover te kunnen vertellen tijdens de workshop die mijn Partner en ik op 19 Sept. hopen te geven.
Omdat ik zo enthousiast was heeft mijn man zich ook tot Instructeur bij Patricia laten opleiden. We hebben beiden een eigen zicht op spiritualiteit en daarom vullen wij elkaar ook zo goed aan.


VAN VERGEETACHTIGHEID TOT DEMENTIE

Graag wil ik aandacht besteden aan steeds meer waarschuwingen,zowel voor de oudere als voor de jongere mens:je kunt zelf heel veel doen om dementie tegen te gaan.Maar:eet dan gezond en beweeg veel meer.

In het dagblad Trouw van 25 Juli werd een artikel geplaatst dat zeer de moeite waard is om te lezen.
Vervolgens heeft Juglen Zwaan, mijn collega een Nieuwsbrief gestuurd,waarin hij vertelt over een onderzoek gedaan door de Erasmusuniversiteit  te Rotterdam waarin gedurende 20 jaar 15.000 ouderen werden gevolgd ivm dementie bij ouderen. Hun conclusie was dat zeker een derde van de gevallen voorkomen hadden kunnen worden door gezonder te leven.(aHealthylife.nl)
20 % van de Nederlanders krijgt zelf te maken met dementie. Dit zal, zo denkt men, in 2030 ws worden verdubbeld.
HET OVERKOMT NIET ALLEEN OUDEREN. Nederland telt 12.000 dementen, naar schatting die vrij jong zijn en midden in het leven staan.
 
Hoe kunnen we daar iets tegen doen? Hoe kunnen we ouderen bewegen meer te bewegen?? Ik denk aan zorgcentra, waar oudere mensen ingezet kunnen worden in het dagelijks werk, als dit mogelijk is. Voor de verzorgsters  is dit fijn en er is dan plaats voor contact met elkaar.
Daarnaast zou ik zelf heel graag Bewegingsles willen geven in deze zorgcentra, mn in het kader van valpreventie. Deze Bewegingsoefeningen kunnen liggend zittend en staand worden uitgevoerd. Ook  is het mogelijk deze groep anders te leren eten,in spelvorm, hetgeen weer plezier geeft.Ook yogaoefeningen voor een grotere vitaliteit kunnen aan ouderen worden gegeven.

HOE KUNNEN WE DIT GAAN AANBIEDEN?
Ik zou graag willen brainstormen hierover met activiteiten begeleiders in deze zorgcentra.
Ik heb een drukke Praktijk maar ik wil graag meewerken aan een blij en gezond leven voor deze groep.Ook op de kamer zelf kan ik de oefeningen geven.
Honorarium hoeft niet: ik vind het leuk om te doen.
Ook prive-les is mogelijk.


IK BEN ZO MOE........

Je wilt niet weten hoe vaak ik deze aanhef te horen krijg: en niet alleen van kankerpatienten.
Vaak zijn het vage klachten naast de verlammende vermoeidheid. Een moeheid die niet over gaat dmv rusten of vakantie houden (Ik vind vakantie houden trouwens een manier om chronisch moe te worden, maar dit terzijde).
Die vage klachten kunnen darmklachten zijn, pijn in het bewegingsapparaat, slaap niet kunnen vatten e.d.
Mijn ervaring is dat er vaak een voedingsallergie of intolerantie aan ten grondslag ligt, Pfeiffer, Candida enz. Maar ook de omgeving van de patient, de huiselijke omstandigheden kunnen de oorzaak zijn.
Welke disciplines zet ik in bij deze klacht?
De Vingerreflexologie - er kan een diep verborgen trauma aan ten grondslag liggen- en middels vingermassage kan dit worden opgespoord.
Darmtherapie, Levend Bloed analyse, Chi Neng Qi Gong - een bewegingsmethode waar ik mooie resultaten mee heb.
Hatha Yoga, Quantum Touch, Holistische Oogdiagnose, Voedingsadvies, Celzouttherapie  en Orthomoleculaire Geneeskunde.
Na de anamnese ga ik met de patient kijken naar de discipline waarmee er resultaten kunnen worden geboekt juist voor deze unieke persoon.


VINGERREFLEXOLOGIE

Omdat Ruud Overstegen,mijn leraar Vingerreflexologie mij enthousiasmeerde een videofilmpje te maken i.v.m. Vingerreflexologie, begaf ik mij vorige week opgeruimd naar Krommenie, waar dit filmpje werd opgenomen.Je maakt kennis met mij en dan weet je zeker, naar wie je kunt toegaan voor een consult in de Randstad.

De vragen die we vaak krijgen over Vingerreflexologie:
Wat gaat Vingerreflexologie mij opleveren?
Wel, alleereerst een verandering ten goede in het emotioneel deel van het brein. Er komt rust in het brein en het energietekort in het lichaam wordt aangevuld.
Geestelijke en lichamelijke klachten kunnen dan beter aangepakt worden of zijn zelfs met de Noorderzon vertrokken.
Wat is er dan zo bijzonder aan Vingerreflexologie? De vingers  weerspiegelen je emotionele herinneringen. Elke gedachte heeft zo zijn eigen emotie. Net zoals gebeurtenissen en trauma’s. De vingers worden  naast het vinden van de juiste belemmerende emotie ook ingezet voor het weghalen van die emotie.
Welke resultaten kan ik verwachten? Door massage en het kneden en bewerken van de vingers, maar ook door onze specifieke communicatie, worden de emotioneel ervaren situaties uit het verleden geneutraliseerd, waardoor de energie weer vrij kan stromen.
Jantsje Dekker


Vingerreflexologie? Dat is toch net zoiets als voetreflexologie?

Deze aanname krijg ik vaak te horen en daarom wil ik een paar columns wijden aan vingerreflexologie.
Fysieke en emotionele stress verzwakken het immuunsysteem als het te lang duurt. Met vingerreflexologie ga je,gelijk Sherlock Holmes,  een onderzoek doen naar de oorzaak van een verzwakt immuunsysteem.
Emoties kunnen al tijdens de conceptie of tijdens de zwangerschap of bevalling-geboortetrauma-, zijn ontstaan. Als die emoties niet goed zijn verwerkt, dan hoopt negativiteit zich op in het lichaam wat klachten kan geven.
Dat kunnen klachten zijn als slapeloosheid, nek-en schouderklachten, depressiviteit, burn-out, allergieen, hyperventilatie, angsten, relatieproblemen, ADHD, darmklachten.

Maar er kunnen ook zaken spelen als:

    Je leven loopt niet zoals je wilt: het lijkt als of het werk bij je handen afbrokkelt
    Je nog steeds spijt hebt van gemaakte keuzes uit het verleden
    Je wrok voelt tegenover bepaalde personen uit een ver of recent verleden
    Je overloopt van schuldgevoelens over wat dan ook

Vingerreflexologie geneest geen ziektes: we neutraliseren de emotie die je liever helemaal niet wilt hebben, zodat het lichaam zichzelf weer kan herstellen: we doen dus een appel op je zelfgenezend vermogen.
Mensen die veel over homeopathie weten, zullen nu een overeenkomst ontdekken met deze Geneeskunst en-kunde: een appel doen op het zelfgenezend vermogen van de mens. En nu begrijp je ook, dat ik, als klassiek homeopaat, geraakt werd door deze prachtige methode om lichte en zware trauma’s te verwerken 'op een zachte, milde en duurzame wijze', een uitspraak van de hoogbegaafde arts Samuel Hahnemann,de grondlegger van de Homeopathie.
Het voordeel van deze methode is dat er geen groot aantal vervolg sessies nodig zijn: de methode is zeer simpel en niet belastend.
Hoogbegaafd? Daarover de volgende keer.
Jantsje Dekker


ZWANGERSCHAPSYOGA:MINDFUL ZWANGER EN MINDFUL BEVALLEN

Het is eigenlijk jammer, dat je pas met zwangerschapsyoga mag beginnen, als je drie maanden in verwachting bent. Ik zou willen beginnen wanneer je zeker weet dat je zwanger bent. De aandacht ligt dan bij de ontspanning, het contact maken met het mensje in wording en je kunt vanaf die dag ook mindful, zonder angst of anderszins, de toekomstige bevalling tegemoet zien.
Vanuit Chi Neng Qi Gong zijn er prachtige, meditatieve bewegingen, die je zonder bezwaar mag doen en je een heerlijk gevoel van welbevinden kunnen verschaffen. Het mooiste is, dat de partner er vanaf de eerste les, bij  aanwezig is.Jij draagt het kindje negen maanden, maar je kunt, door je partner mee te nemen, ook de band versterken met hem en hij met de baby.Beiden leer je luisteren naar je gevoel en naar je intuitie. Samen mediteren versterkt de band maar versterkt  ook de universele energie , de innerlijke  en lichaamsenergie.

Meditatie-in stilte zijn- kan je helpen om tijdens de bevalling  zo lang mogelijk bij jezelf te blijven. En je partner kan je daarbij helpen.

Ik gebruik, vooral in die eerste drie maanden, energieoefeningen van Donna Eden, die ik al een twee  jaar op mijzelf toepas, met het succes dat ik ervan verwachtte: immers, je geeft je intentie voor de oefening dan aan het universum en denkt positief over de uitwerking ervan. Zij heeft een boek geschreven met oefeningen juist voor vrouwen.

In die eerste tijd werk ik veel met visualisaties en met muziek.
Omdat de zwangerschapsyoga een les is met veel persoonlijke aandacht, is het een pluspunt dat je , als je dat wilt, ook gebruik kunt maken van energetische geneesmiddelen voor kleine zwangerschapskwaaltjes:misselijkheid, zuurbranden e.d.
Als klassiek homeopaat kan ik je daar zeker mee ondersteunen.

Ook bij  emotionele klachten kan ik je,  als emotie-coach, hulp bieden.
Het voelen staat centraal in deze lessen. We doen zittende, staande en liggende oefeningen, alleen of samen met je partner. Het resultaat is zeker dat de harmonie  om jullie heen zal toenemen. Je straalt het ook uit naar anderen.

Patricia van Walstijn heeft de Chi Neng Qi Gong naar Europa gebracht en deze oefeningen toegepast tijdens haar eigen zwangerschap. Bij haar ben ik opgeleid en heb aan den lijve ondervonden, hoe heerlijk deze oefeningen zijn,juist bij ongemak, zoals boven al genoemd in het begin van de zwangerschap.
Ik zal ook de voeding in deze periode niet onbesproken laten.
Jantsje Dekker, Hatha-Yoga en Zwangerschapsyoga docente, MIndfulness Trainer en Chi Neng Qi Gong Instructor.


Slapeloosheid; je zult het maar hebben

Een vrouw van 30 jaar komt mijn spreekkamer binnen. Haar houding spreekt boekdelen, haar handdruk is slap en haar stem klinkt lusteloos. Ze laat zich in een stoel zakken en op mijn vraag waarom ze mij bezoekt, vertelt ze: "Ik heb jaren de pil gebruikt. Het begon al toen ik 12 jaar was. Ik werd ongesteld, maar zo hevig dat ik wel klein duimpje leek. Ik kon niet naar school, ook al niet, omdat ik ontzettende buikpijn had. Dat duurde 3 dagen. Daarom kreeg ik de pil. Toen ik mijn man leerde kennnen, wilden we kinderen en stopte ik met de pil. Maar: ik werd niet zwanger. Ik ben doodziek geweest van alle hormoonbehandelingen. Toen ik zwanger raakte, eindelijk, was ik dolgelukkig. Nu IS de baby er, en.... ik ben er niet blij mee. Alles is me teveel. Je hoort toch blij te zijn als je eindelijk een kind op de wereld hebt gezet, na al die moeite? De baby krijst dag en nacht, ik word er doodzenuwachtig van, en ik word woedend op dat kind. Als ik dit had geweten, was ik er nooit aan begonnen.
Door dat huilen kan ik niet slapen, ik ben doodmoe. Mijn man heeft een zware job, is ook doodmoe. Ik ben ten einde raad. We zijn al zo ver, dat we ruzie maken om niets, de sfeer is om te snijden". Ik ben met haar in gesprek gegaan en heb eerst de baby behandeld. Gelukkig hielp dit geneesmiddel snel, zodat de moeder haar broodnodige nachtrust kreeg en haar man zijn werk weer met animo kon oppakken.
Toch was het nog niet zoals het wezen moest: moeder sliep wel, maar was nog steeds niet blij met de nieuwe baby, waardoor ze schuldgevoelens had. Toen ze leerde accepteren dat een postnatale depressie soms voorkomt, was dat al een stap in de goede richting. Na 2 maanden de geneesmiddelen te hebben gebruikt, kreeg ze weer plezier in haar kindje en zin om er mee naar buiten te gaan om te wandelen. Een jaar later mailde zij me dat ze weer in verwachting was en dat ze graag een groot gezin wilde. "En, mocht er weer iets mis gaan, dan weet ik u te vinden" mailde deze vrouw mij.


Pre-natale yoga

Mijn ideaal is de wereld mooier achterlaten dan dat ik haar vond...
Het valt me op, als ik de diverse boekwinkels en bibliotheken bezoek, dat er veel meer boeken geschreven zijn over de tijd van de zwangerschap, de draagtijd , plus de bevalling. Maar ik denk dat de voorbereiding op het creëren van een nieuw leven van evenveel belang is. Als je je eenmaal bewust bent van de kinderwens, begint het contact al met je kind. Wij vrouwen zijn zeer intuïtief, generaliserend gesproken. Ik heb vrouwen gesproken die voelden dat het gewenste kind om hen heen was. Ze maakten woordeloos contact met het kind. Ook kun je met de toekomstige vader, jij en het kindje, communiceren. Dat kan gecontinueerd worden als het zeker is, dat je zwanger bent. Daar zijn yogaoefeningen voor. Maar: er is een maar. Het gaat je tijd kosten. Wil je dat? Heb je dat er voor over? Want door die band tussen jullie en het kind te versterken, zal het een gelukkiger kind worden emotioneel gezien. Als de moeder door blijft werken, ook nog een verbouwing heeft gepland, zal het kind zich derderangs kunnen voelen. Door onderzoeken komen we steeds meer te weten over het leven in de baarmoeder. Van belang is, dat je tijd neemt ook voor jezelf, op mentaal en emotioneel gebied. Het lichaam van de moeder 'spreekt' tegen haar kind. Als ze rustig is, voelt de baby dat. Is ze stressy dan is de baby dat ook. Neurologisch gezien versterken de liefde en rust van een zwangere moeder de hersenen van de baby.
W.B de pre-natale yoga die ik voorsta: dat is een heel zachte manier van yogaoefeningen uitvoeren waar geen torsi’s in voor komen. Wel wordt er veel gedaan aan contact maken met de baby, visualisaties, ademoefeningen , massages en houdingen die niet belastend zijn.
47) Ik ben allergisch voor mijn zuster...

Een patiënte komt mijn spreekkamer binnen met de klacht: ’Ik heb ondraaglijke jeuk,ik kan er niet van stilzitten en het wordt steeds erger. Er komen blaasjes op de huid en door het krabben gaat de huid kapot. Nu heb ik op mijn site een vragenlijst staan, maar die had ze niet in kunnen vullen, ze had teveel jeuk. Op mijn vraag of er perioden waren waarop de jeuk erger werd antwoordde ze”Wanneer mijn zus belt dat ze wil komen,krijg ik vreetbuien en daarna krijg ik jeuk”. Nu bleek het dat zus 6 jaar ouder was dan mijn patiënte en steeds als haar tweede moeder optrad. Ik dit gezin was familie heilig: de vuile was bleef binnen. Ging je er mee naar”buiten”dan werd dit als ontrouw gezien. De laatste keer dat haar zuster haar had bezocht,had deze aanmerkingen geuit op haar gewicht, dat duidelijk was toegenomen. ”’Ik heb een wijde mantel nodig om al je zonden te bedekken”, was haar commentaar, toen J, mijn patiënte ,haar vertelde van haar zin in zoet. Ik heb J verteld dat voeding helpt om onverwerkte zaken te camoufleren. De gezinssituatie is van levensbelang: voeding is een belangrijk bindmiddel in het gezin. We hebben de gezinssituatie doorgesproken en haar relatie met zusje. Vervolgens heb ik met haar visualisatieoefeningen gedaan alsmede Chi Neng Qi Gong oefeningen,hetgeen maakte dat haar vreetbuien minder werden, haar gewicht omlaag ging,haar allergie verdween en de relatie met zus eerst verslechterde,want J ging grenzen stellen en hield zus tijdelijk buiten de deur, hetgeen niet werd gewaardeerd. Toen J sterk in haar schoenen stond, nodigde ze zelf zus weer uit. Langzaam wordt de relatie meer gelijkwaardig en krijgt J het respect waar ze recht op heeft.


Weten van (h)eerlijk eten...

Graag wil ik een lans breken voor een boek,dat ons werd aanbevolen tijdens de opleiding "Micropscopisch Bloedonderzoek",die ik in 2012 volgde en waar de nadruk werd gelegd op leefstijl. Je kunt nl. zien in het levende bloed monster,ook in het droog bloed monster,of iemand bv veel vlees eet, te veel alcohol geniet of teveel gif in het lichaam meetorst,waarvan je overigens dik kunt worden. De aanvullende opleiding die ik 2 weken geleden volgde werd de Levend Bloed Analyse behandeld vanuit de TCM, de Chinese geneeswijze. Ook hier werd de nadruk gelegd op volwaardig voedsel genieten en hoe belangrijk het is de lymfe,lever en nieren te reinigen,als in het bloed te zien is,dat bv de lever te zwaar werk moet doen.. Terug nu naar het boek van Rineke Dijkinga,die 125 smakelijke recepten voor optimale energie, gezondheid en een gezond gewicht heeft gecomponeerd. Het boek oogt zeer aantrekkelijk en omdat een aantal patiënten hieruit enthousiast zijn gaan koken,zie ik dat er niets teveel wordt gezegd over een "gezond gewicht".Men valt er op af. De uitspraak van Hippocrates "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding"tracht ik in mijn praktijk te bewerkstelligen. Het mooie is, dat wij in Gouda een prachtige Natuurwinkel bezitten,die heel veel te bieden heeft, ruim gesorteerd is in verse groente en waar de medewerkers ter zake kundig zijn en weten waarover ze het hebben, naar mijn idee. Ook superfoods zijn hier ruim verkrijgbaar. Het tweede boek van Rineke is uitgekomen en wat ik zo fijn vindt aan deze boeken:bij ieder recept staan gezondheidstips, en de foto's noden tot consumeren van al dit lekkers. Een aantal maanden geleden kwam een patiënte binnen die een bloedhekel had aan koken, zich te buiten ging aan junkfood en gewoon te corpulent was. Buitendien was ze erg moe.Nu kookt ze iedere dag uit dit leuke boek en dat is te zien:ze is afgevallen, huidproblemen behoren tot het verleden,het haar glanst weer en het belangrijkste:ze was niet meer moe. Jantsje Dekker,Nutritition Specialist en Gewichtsconsulente.


Microscopisch bloedonderzoek in de praktijk: het effect van de behandeling op de monitor zien

Het diploma "Microscopisch Bloedonderzoek" heb ik dit jaar mogen behalen, na diverse Opleidingen te hebben gevolgd. De test bestaat uit een levend bloed analyse en een vrije radicalen test. Het LBA onderzoek is een geschikte methode om o.a. de leefstijl van iemand te beoordelen. De kracht van een microscopisch bloedonderzoek ligt vooral in het zichtbaar maken van de gevolgen die bepaalde leefstijlkeuzes hebben op de gezondheid nu maar ook in de toekomst. Het is een goede ondersteuning van de anamnese met de patiënt. Het kan bepaalde vermoedens die blijken uit een anamnese bevestigen maar ook direct ontkrachten. Tijdens LBA wordt gekeken naar de vorm van de bloedcellen, naar de toestand van het celmembraan omdat een flexibel celmembraan iets vertelt over de stofwisseling. Ook wordt gekeken naar de witte bloedcellen, waardoor men de toestand van het immuunsysteem kan ontdekken. En een gezond immuunsysteem kan ziekten afweren. De therapeut kan zien of er sprake is van cholesterol neerslag,of vitaminen en mineralen goed worden opgenomen. Ook wordt de huidige toestand van de darmen duidelijk, de mate van verzuring. Oorzaken van vermoeidheid,emotionele klachten,toxische belasting,schimmelproblematiek worden onthuld. Het is dus een holistische benadering. Het spannende moment van dit onderzoek is wanneer het bloedmonster van het eigen bloed op de monitor te zien is: zie je het bloed stromen? Zie je een witte bloedcel die op oorlogspad is of is deze cel in ruste? Na een advies komt de patiënt na 6 weken ter evaluatie en weer wordt het bloed bezichtigd. Is er sprake van een verbetering,dan weet je dat de behandeling vruchten heeft afgeworpen. Er kunnen ook foto's worden genomen van het bloedbeeld. De LBA is geen diagnose, maar een analyse van afwijkende patronen in het bloed. Het dient niet ter vervanging van een regulier bloedonderzoek, maar is een aanvulling. Naar mijn idee is het in het belang van de patiënt dat iedere Klassiek Homeopaat dit fantastische gereedschap leert hanteren.


Stoelmassage: kort en krachtig

Toevallig kwam ik in aanraking met een Massageopleiding waar ook Stoelmassage werd aanbevolen. Ik heb zelf een massage achtergrond, maar stoelmassage was voor mij nieuw. Ik ben verschrikkelijk nieuwsgierig naar dingen die mij nog onbekend zijn en heb mij onmiddellijk ingeschreven voor een opleiding. Ik vond dat er aan stoelmassage veel voordelen zaten:het geeft je in een mum van tijd weer energie,je hoeft je niet om te kleden want de massage wordt over de kleding heen verzorgd,hetgeen drempelverlagend werkt. Er wordt geen olie gebruikt,je make-up blijft intact, maar pas op:je raakt eraan verslaafd. Het bespaart tijd, want het kan op de werkplek worden gedaan. Na de massage kan men weer met nieuwe energie aan het werk. De meeste mensen krijgen om 16.00 uur een dip of een onbeheersbare trek in iets zoets. Door de massage verdwijnt deze zoetbehoefte. Nu weet je al,als je mijn columns regelmatig leest, dat ik iedereen steeds hartstochtelijk afraadt SUIKER te nuttigen. Ik heb eens opgeteld wat suiker allemaal doet in je lichaam: ik kwam aan 146 items.... Zo kom ik nu op het item gezondheid en ziekteverzuim op het werk. De stoelmassage duurt normaliter 20 minuten, maar ik neem de tijd om eerst even eventuele klachten uit te vragen. Verder is het een plezierige wijze om lichaam en geest te ontstressen . Het is tevens preventief tegen allerlei dreigende ongemakken, zoals schouder en nekklachten,spierklachten,stijve gewrichten en RSI. Door regelmatige stoelmassage kunnen deze klachten verminderd worden of,nog beter, helemaal niet optreden.(Als je gezonde voeding eet)Tevens word je ontgift,dus na de massage veel water drinken. Na de massage voel je je verkwikt en energiek.
Tenslotte:een massage kost relatief weinig en het is ook een leuk idee als St.Nicolaascadeau of Kerstcadeau. Jantsje Dekker,Orthomoleculair Therapeut, Darmtherapeut.


Afscheid nemen...

Afscheid nemen : dat is een woord dat vaak valt in mijn Praktijk, als een herfstblad dat uitgeleefd is en ter aarde valt. Afscheid nemen van je kind dat of ver weg of dichtbij gaat studeren en moeders vleugels niet meer nodig heeft. Afscheid nemen van je baby als die 3 maanden bij je is geweest en weer terug gaat naar waar het vandaan kwam. Afscheid nemen van je partner als die het wel genoeg vindt en op avontuur gaat. Afscheid nemen van je ziekte, waardoor je veel aandacht kreeg van mensen"'.Nu je gezond bent, zie je ze niet meer"' was een uitspraak van een patiënte die door de homeopathie weer op het gezonde spoor was gezet. Afscheid nemen van je baan,waardoor je je zo nuttig voelde en nu niet weet hoe de dag door te komen. Afscheid nemen van een riant inkomen en nu niet weten hoe zo anders te leven.... Deze tijd is een tijd van uitdagingen. Van nieuwe visies ontwikkelen en de wilskracht er iets van te maken. Je kunt kiezen:niet bij de pakken neerzitten of in een diepe put wegzakken. De keuze hebben we. Als gelovig bent heb je een geweldige steun en kun je je verhaal kwijt: je vertrouwen zal nooit geschonden worden. Maar je kunt mede steun krijgen van echte vrienden,van familie, van je partner. Je huwelijk kan sterker worden of de mist in gaan:ook dit is een grote uitdaging vandaag de dag:laat je je partner alleen of ga je ervoor? Graag wil ik wijzen op de tools die je tijdelijk kunt gaan gebruiken: Mindfulness is een way of life om niet in een diepe put te zakken,Meditatie raad ik af in het begin van een verlies,welk dan ook. Yoga is beter:je bent dan in beweging en leert door ademhalingsoefeningen en houdingen je emoties te reguleren. Ik wens u allen veel sterkte toe.


Ik ben zo jaloers...

Met deze ontboezeming opende mijn patiënte het gesprek, nog voor ik de administratieve gegevens kon invullen op de kaart. Het was een van mijn eerste consulten en veel ervaring had ik nog niet. Ïk kan iedere man krijgen", vervolgde zij , mij uitdagend aanziend. Allemaal, geen een uitgezonderd".. Uit het verdere verhaal bleek, dat zij in de Menopauze was aanbeland en dat haar kinderen een voor een, het ouderlijk huis verlieten. "Het wordt zo stil in huis en we hebben een groot huis, wat moet ik met al die kamers?" "Waarmee moet ik mijn tijd vullen? Een half jaar voor haar komst had zij ook nog ontslag gekregen en was daar nu nog, zeker niet mee verzoend. Ik merkte dat haar stem erg gespannen klonk, net als haar bewegingen die gejaagd waren."Niemand heeft me nodig, mijn man vindt de sfeer niet prettig thuis en vlucht in zijn werk."HIJ wel", zei ze bitter. Op hem was ze dus OOK jaloers... Dit was duidelijk een casus die met verschillende disciplines die ik in portefeuille heb, kon worden behandeld. Ik kon haar helpen eerst met homeopathie waarop zij uitstekend en snel reageerde:haar jaloezie was sterk verminderd. En dat was 14 dagen na het consult. Ook was haar behoefte om zichzelf en de heren der schepping te bewijzen de eeuwige jeugd te hebben, afgenomen. Haar bewegingen waren rustiger geworden, zag ik tijdens het evaluatiegesprek. Haar gevoel, er niet meer toe te doen,nu ze ouder werd en geen werk meer had,mocht eveneens worden gereguleerd. Ik heb haar Hatha-Yoga en de Mindfulness Training aangeboden en beide tools heeft ze aangewend. Langzamerhand zag ze in,dat, wanneer je voor EEN mens iets hebt betekend, je niets voor niets hebt geleefd. Mindfulness leert je om vol vertrouwen de toekomst tegemoet te treden.(Casus aangepast) Jantsje Dekker, Hatha-Yoga docente en Mindfulness Trainer.


Mediteren in de moestuin

Tijdens de yogales van deze week vertelde een yogaleerling het volgende:"Heerlijk vind ik het, dat , nu het weer zo mooi is, ik kan gaan mediteren op ons grasveldje. Ik neem dan een kussentje en geniet intens van de stilte en van de natuur.Deze week had ik wat last van een klacht die mij erg hinderde. Maar, door dat mediteren gingen de scherpe kantjes van de pijn weg. Ik kon het accepteren". Ik was erg blij met deze spontane vermelding. Want,Mindfulness helpt bij pijn, bv in het geval van een chronische ziekte. Ik denk aan kanker , een ziekte die veel eenzaamheid kan oproepen. Twee weken geleden had ik aan de groepsleden gevraagd om de gehele week EEN dagelijkse bezigheid uit te kiezen en die bezigheid met alle aandacht uit te voeren. Ik vroeg ze op te letten hoe ze zich na een werkdag dan voelden. Immers:doe je elke activiteit met de volle 100 procent aandacht, dan ben je minder moe 's avonds en heb je minder behoefte op de bank te hangen en maar tv te gaan kijken omdat je tot niets anders in staat bent. Alle groepsleden hadden deze opdracht uitgevoerd en het resultaat was bijzonder goed. Toen kwam ik op het idee om yogalessen te gaan organiseren, waarin zeker een kwartier aan Mindfulness zou worden besteed. Ik heb zelf zoveel aan deze Training gehad dat ik niet meer als een bok op de haverkist zit als ik wel eens ongenuanceerd tegemoet getreden word. Ik geef alleen die energie terug bij wie ze hoort als ze onterecht werd geventileerd. Je leeft op deze manier veel plezieriger en krijgt dan ook minder fysieke klachten door stress. Echter..,..soms val je natuurlijk wel eens in dezelfde valkuil. Maar dan kijk je eerst naar de keren waarin je wel mindful reageerde.


Onwelkome gasten in de darmen: daar zijn we niet blij mee...

Deze onwelkome gasten worden ook wel parasieten genoemd. Ze leven nl. van hun gastheer.. Het zijn levensvormen die parasiteren op hun gastheer. Die gastheer is nodig om te overleven en zich enthousiast te kunnen vermenigvuldigen. Wormen leven graag in de darmen en andere weefsels van de mens. Het vervelende is,dat ze andere mensen kunnen besmetten. Mensen kunnen last hebben van verschillende soorten parasieten, maar laten we wormen eruit lichten, die komen het meest voor. De wormen die het meest voorkomen zijn: 1.De aarsmade 2.De lintworm 3.De spoelworm 4.De zweepworm. Laten we de aarsmade eerst aandacht geven:zij komen het meest voor bij schoolgaande kinderen. Het is een kleine worm..De handen raken soms besmet door de eitjes van de made,die aan de vingers van het kind geplakt kunnen zijn. Als de betreffende vinger in de mand wordt gestopt,kan het feest beginnen. Als er aarsmaden aanwezig zijn,geeft dat anale jeuk:een kind gaat krabben en van het een komt het ander. Maar de besmetting kan net zo goed optreden wanneer een deurknop wordt vastgepakt of door speelgoed, dat door een ander besmet kind gebruikt is. De eitjes komen dan in de darmen terecht,zij ontwikkelen zich in de darmen tot larven. Vervolgens worden het kleine wormpjes. Wat zijn de symptomen? Jeuk. Infectie, hetgeen weer kan leiden tot tot buikpijn,geen trek in eten en het verlies van gewicht. Bij meisjes en vrouwen kunnen ze de inwendige geslachtsorganen binnendringen en zo wordt de vagina ook besmet. Maar ook via voeding komen eitjes het lichaam binnen:altijd heel goed de groente wassen of koken en zorgen voor een goede hygiëne, vooral na toiletbezoek. Tijdens de bevalling kan een baby besmet raken door ontlasting van de moeder. Het is dan ook van groot belang ook de moeder te behandelen,als een kind besmet is met aarsmaden. Ook door sexueel contact is er besmetting mogelijk. Raadpleeg een deskundige.


Muziek op het toilet: wat is er mis met de riolering?

Naast de verschillende darmklachten is er een,die veel vragen en ongenoegen oproept:flatus oftewel lucht in de darmen. In de eerste plaats zetten de darmen uit, waardoor je niets van broekbanden om het middel moet hebben,bovendien kan dit euvel wel 2 kledingmaten schelen. Flatus kan kramp veroorzaken, je kunt er humeurig van worden en je wilt er gewoon vanaf. Maar wat vooral iemand zorgen kan baren is,dat door de druk van die opgezette darmen het diafragma geblokkeerd kan raken. Soms kan dit zelfs schijnhartklachten geven,nl benauwdheid,hyperventilatie,hartkloppingen,hartritmestoornissen enz. Men noemt dit het Roemheld-syndroom. Daarnaast is het vaak een lawaaiige gebeurtenis, als er lucht aan wordt gegeven. Er kan er een zeer onprettig aroma worden verspreid,dat vaak lang blijft hangen. Maar:gassen lucht geven is gezonder dan ze in te houden. Wanneer gassen naar rotte eieren ruiken kun je stellen dat de eiwitvertering te wensen overlaat. Darmbacteriën, die van eiwitten leven gaan daarvan groeien. Ze produceren rottingsmetabolieten die puur giftig zijn, waardoor je je weer moe kunt gaan voelen... Ook het lucht inslikken wanneer je spreekt EN eet tegelijk is gasvormend. Maar ook wanneer je bv slecht verteerbare voedingsmiddelen combineert, bv brood met kaas,aardappelen met vlees,rijst met kip. Eiwitten en fruit in een maaltijd geeft ook narigheid net als zetmeel samen met suiker. Je krijgt gisting en rotting,dus flatus. Er is dus een verteringsprobleem en gassen geven de eerste waarschuwingen. Koolzuurhoudende dranken, vooral bij het eten,geven ook aanleiding tot muziek op het toilet. Nervositeit,boosheid,teleurstelling enz. kunnen gassen veroorzaken. Gelukkig kan ik u hierbij ter zake kundig informeren. Want: u weet dat ik mijn tweede Praktijkadres ben opgestart bij de Body and Health Factory. "Op Zaterdag 20 April 2013 zullen we u daar een leuke middag aanbieden, waar u kennis met ons kunt maken en van elke discipline kunt"proeven". Ik zal DV paraat staan van 13.00 uur-17.00 uur, waar u tegen een gereduceerd tarief uw vragen kwijt kunt over bovenstaand item (Wel even opgeven bij Body and Health). Jantsje Dekker,Darmtherapeut,Klassiek homeopaat en Orthomoleculair therapeut.


Mindfulness en overgewicht....

De kennismakingscursus met Mindfulness die ik in Maart hoop te gaan geven richt zich op alle levensgebieden, maar ook besteed ik aandacht aan Mindful eten en met compassie leren omgaan met jezelf,dus met lichaam en geest. Het mooie van Mindfulness is, dat je langzaam maar zeker bevriend wordt met jezelf.Je leert accepteren wat er NU is. Van belang is ook dat je ervaart dat je geest invloed heeft op je lichaam en je gaat alle zintuigen gebruiken..B.v.je partner heeft heerlijk voor je gekookt, je zit aan tafel en ruikt de ingredienten waaruit de maaltijd is opgebouwd.Je hebt ontzettende trek maar eerst ga je met grote belangstelling ruiken.Je speeksel toevloed zal aanzienlijk toenemen.Je ziet de verschillende kleuren van de gerechten en je voelt de liefde van de kok voor jou en voor het koken en voor het presenteren.Je gaat nu vol belangstelling een hapje proeven, dat doe je intens:je schrokt het voedsel niet naar binnen, maar geeft jezelf en het eten aandacht.Langzaam neem je de tijd om te kauwen waardoor je de spijsverteringsorganen in de watten legt.Er is alle aandacht voor het NU genieten. Zo eten is het begin van gewicht verliezen:immers, we letten vaak niet op het signaal van je lichaam dat je genoeg hebt. We hebben toch altijd haast? Je gaat letten op hoe het lichaam reageert op je voedsel keuze.Voel je je de volgende dag moe of energiek? Op dezelfde wijze kun je gaan koken voor je gezin:met aandacht winkelen, met aandacht het voedsel bereiden en met aandacht opdienen.Leuk om zo anders te gaan eten. Mindfulness leert je ook omgaan met stress:het kan erg stressy zijn om steeds weer met dat overgewicht geconfronteerd te worden. Maar stress maakt dik en maakt dat je wilt snoepen. Mindfulness leert je een geheel andere manier om met stress om te gaan. Je leeft gemakkelijker en feestelijker.


Loslaten en met aandacht verder...

Loslaten: wat is dat toch moeilijk.We hebben zo graag controle over alles.Overal zijn we voor verzekerd. En als er dan iets niet onder controle is te houden, krijgen we een zenuwinzinking. Waarna we direkt een pilletje bij de dokter halen en dat moet onmiddellijk helpen. Hebben we te veel wijn geconsumeerd en staan op met hoofdpijn? Neem maar een paracetamolletje.Maar dat is niet zo onschuldig als men denkt.Paracetamol kan bij teveel gewoonte gebruik,hoofdpijn veroorzaken en nog meer zelfs....Maar die hoofdpijn is een seintje van het lichaam om net zoveel alcohol te drinken dat je er niet ziek van wordt. Geef je geen acht op dit fysieke seintje, dan krijg je gegarandeerd hardere klappen. Het valt me op dat er veel mensen zijn die niet goed naar het lichaam luisteren.Als ik uitvraag tijdens een homeopatisch consult wat voor soort pijn men als klacht heeft,dan moet er diep worden nagedacht... Maar er is een vooruitgang te bespeuren in het laatste halfjaar:men wordt veel bewuster wat het eetpatroon betreft.Er worden zelfs etiketten gelezen ivm verborgen suiker toevoegingen, hoewel men echt niet overal op de etiketten vermeldt dat er suiker of fructose is toegevoegd.Ook weet men niet dat er vaak suiker in kant en klare maaltijden wordt gestrooid. . Nu,in de eerste week van 2013,is de vraag naar een homeopatisch middel om af te vallen,nogal eens gesteld.Dat is er.Maar:je kunt zelf zoveel doen .Ik heb EEN eenvoudig advies: kies, een maand lang,elke dag een maaltijd uit,waarbij je je voorneemt, iedere hap 30 maal te kauwen.Eet die ENE maaltijd in eenzaamheid,zonder boek, zonder radio of andere geluidsbron, en houd je gedachten bij wat je doet:eten en laat de weegschaal in de kast,alsmede de centimeter. VOOR je dit voornemen gaat uitvoeren, meet je je..Geen stress.Kijk wel elke dag met aandacht in de spiegel en merk op dat je al een mooier figuur begint te krijgen. Toch maar een tweede advies:laat die maand ALLES wat zoet smaakt, uit je voeding weg.Na die maand pak je de centimeter en dan zul je al resultaat zien. Wil je een op maat gesneden voedingsadvies: ik wil je graag helpen.Ik beloof je dat je helemaal geen zin in zoet meer hebt....


Irisdiagnose: een preventief middel

Sinds mijn vestiging bij de "Body and Health Factory, heb ik vooral op de open dag in November, ontzettend veel ogen in zeer korte tijd mogen zien.Helaas heb ik niet iedereen kunnen informeren w.b. dit hulpmiddel voor mijn andere disciplines, zoals homeopathie en voeding. Het bijzondere van de irisscopie is, dat je in het oog kunt zien wat iemand op dit moment beperkt, zonder dat mij dit is verteld.Zo kun je ook zien wat iemand later zou kunnen beperken zodat je nu al maatregelen daartegen kunt nemen. Toch kent ook de irisscopie haar beperkingen net als de reguliere medische diagnostiek.B.v.operaties en verwijderde organen laten geen sporen na in de iris, omdat er door de narcose geen impulsen via de zenuwbanen kunnen worden doorgegeven.Maar daar staat tegenover dat op de plek van het verwijderde orgaan in de iris meestal wel een aanwijzing te zien is, dat daar iets mis is geweest. Wist je dat voeding de ontwikkeling van de kleur van het oog beinvloedt tijdens het leven,ongeacht de basiskleur? Chemische processen bij ziekte kan pigmentering oftewel kleuring in de iris veroorzaken.Deze pigmentering duidt op stofwisselingsstoornissen.Dit pigment bestaat uit melanine (kleurstof), en wordt ook aangetroffen in huid en haren. Door een goed voedingsadvies kan de stofwisseling weer op peil worden gebracht. Pigment in de iris kan dan ook weer verdwijnen of lichter van kleur worden. Frappant is dat bij haast de helft van de onderzochte ogenparen,helder wit pigment te zien was. Dit is een aanwijzing dat het afweersysteem grondig onder de loep genomen moet worden.Als darmtherapeut vind ik het verhelderend dat er met EEN oogopslag te zien is, hoe het met de gezondheid van de darmen gesteld is. Als er op het darmveld veel wit wordt geconstateerd dan is er sprake van een verstoorde bacteriehuishouding. De kleur wit geeft i.h.algemeen aan dat er ontstekingen zijn te verwachten.


De iris: de spiegel van de ziel

Tijdens mijn Opleiding Ooganalyse was ik blij verrast toen ik eigenschappen in eigen ogen leerde zien, die mij totaal onbekend waren.Het waren vaak leuke eigenschappen, maar ook leerde ik zien waaraan ik nog kon gaan werken.Daarnaast was het ook een APK keuring:ik leerde zien waar de organen te weinig of te veel actief waren,of ik daar in de toekomst moeite mee zou krijgen of waarschijnlijk niet .In de iris is nl. te zien of er sprake is van alarmtekens: of er bv onvoldoende afvalstoffen kunnen worden afgevoerd, of er klachten kunnen komen van de gewrichten , de darmen,enz. Niet alleen de iris is belangrijk, maar ook de sclera, het oogwit.De stand en vorm van de pupil.Toen ik net begon met mijn Praktijk, kwam er een dame binnen met het verzoek om haar te vertellen wat voor klachten ze had.Aangezien ik uit een degelijk Gereformeerd nest kom was ik onbekend met het praktiseren van helderziende waarnemingen..Ik neem dus altijd eerst een anamnese af, omdat ik wil weten wat het voorgeslacht aan de patient heeft meegegeven en wat de patient zelf bij de geboorte meeneemt. Ik moet verbanden kunnen leggen en de samenhang tussen de symptomen begrijpen. Op 4 November, in mijn nieuwe Praktijk aan de Boelekade,34 ga ik vanaf 13.00 uur, gratis een kijkje nemen in je oog, vertel wat ik zie, hoor wat je zelf nog mij wil vertellen en geef zo een beknopt iriscopie consult.Je kunt ook nog een iris-foto laten maken of je kunt een cadeaubon bestellen voor een iris-foto van een dierbare. Je hebt de kans tot 18.00 uur. Ook wat betreft de Klassieke Homeopathie en/of Darmtherapie is er een mini consult mogelijk. Wist je, dat ik je tevens kan ondersteunen wanneer je maar niet wilt afvallen?


Medicijnloos ziekenhuis: is dat mogelijk?

In het midden van de jaren "80, begon DR.Pang Ming , opgeleid in de oosterse en westerse geneeskunde, zijn onderzoek naar een laagdrempelig gezondheidssysteem, dus voor iedereen bereikbaar en betaalbaar. Hij werkte samen met verschillende Chinese universiteiten om de effectiviteit van ZHINENG QIGONG te onderzoeken.Dat was een medische afsplitsing van Qigong oefeningen. Dr.Pang Ming had het voornemen, om mensen te leren ZICHZELF te genezen. En dit resulteerde in de oprichting van een medicijnloos ziekenhuis, het Huaxia-Centrum, in China, waar mensen alleen maar Zhineng Qigong beoefenden. GEEN medicijnen dus. Eigenlijk leerden de mensen die een gezondheids"uitdaging" hadden, de kunst van zelfgenezing.Meer dan 3.00.000. patienten bezochten het Centrum, dat ruim 10 jaar bestond. Ruim 180 ziektebeelden, waarvan vele levensbedreigend, werden in een groot onderzoek opgenomen.De mensen die binnenkwamen, werden eerst getest door in het Westen opgeleide artsen met westerse diagnostische apparatuur, en bij het verlaten van het ziekenhuis, gebeurde dit weer. Zhineng Qigong is, doordat het ziekenhuis om politieke redenen moest sluiten en de artsen die daar werkten, Zhineng naar elders brachten, verspreid over de hele wereld. Zhineng werkt zowel preventief als curatief. In de Chinese Geneeskunde wordt ziekte gezien als een gevolg van blokkades in de Chi stroom in je lichaam.Volgens deze geneeskunde zijn emoties verbonden met je organen Dr.Pang Ming wilde dat de oefeningen gemakkelijk zouden zijn;welnu,1 dagworkshop of een 10-tal lessen van vijf kwartier kunnen volstaan om de hoofdoefening van Zhineng Qigong aan te leren.Dit is de Lift Chi Up,Pour Chi Down oefening. Door het uitvoeren van de bewegingen, worden de meridianen in je lichaam geopend en gevuld met Chi: dit is levensenergie.Er is sprake van een voortdurende uitwisseling van externe Chi die aangetrokken wordt en interne Chi, die afgevoerd wordt.


Is er een antwoord op steeds duurder wordende zorg?

Het eerste en fundamentele antwoord voor gezonde en chronisch zieke mensen:verhoog de weerbaarheid.zorg voor het eten van veel groente en fruit. Zo mogelijk: vermijdt stress. Doe elke dag iets waar je blij van wordt en draag er zorg voor, negatieve personen te mijden.sluit je af voor doemdenkers, hypegrage lieden, angsthazen e.d.omring je met optimisten en onderhoudt het relativeringsvermogen. Het tweede antwoord:ik denk nu aan de ouder wordende mens: valpreventie. Het is van belang dat de ouder wordende mens meer gaat bewegen. De bewegingsleer:" zhineng qigong", een methode ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht door de chinese arts: dr.pang ming.het bijzondere is, dat na de culturele revolutie in china( 1966-1976), de chinese overheid vond dat de zorg te duur werd en daarom de opdracht gaf, deze bewegingsleer wetenschappelijk te onderzoeken. Een link dus naar de tijd van nu.zhineng qigong is een medische afsplitsing van qigong en stimuleert het afweersysteem. Helpt het proces van artrose en artritis te vertragen, te stoppen. Tevens kan het helpen om het medicijngebruik te reduceren. Deze bewegingsvorm maakt dat men zich veel vitaler voelt Wist u dat er hoe langer hoe meer mensen zich naar de complementaire geneeskunde wenden met een hulpvraag? Deze geneeskunde is immers veel goedkoper dan de reguliere geneeskunde en de geneesmiddelen kennen geen bijwerkingen. De homeopathie is de meest gevraagde geneeskunde op dit moment. Stel: in het weekend krijgt uw kind een heftige oorontsteking.niets helpt, de koorts stijgt. U belt de hap en de molen wordt in gang gezet, hetgeen tijd en geld kost.echter:de homeopathie bezit geneesmiddelen die uw kind vaak binnen tien minuten van de pijn af kunnen helpen. Apotheek aan huis: Het derde antwoord is: zorg voor een homeopatische huisapotheek. Voor de eventuele calamiteiten kun je leren zelf een huisapotheek samen te stellen, onder deskundige leiding van ondergetekende. Misschien een origineel sinterklaascadeau?


Chineng Qigong - Het antwoord op fysiek, emotioneel en mentaal overgewicht

Wegens de uitzonderlijk grote belangstelling voor de cursus "Zhineng Qigong" wil ik graag nog iets meer vertellen over deze Bewegingsleer uit China. Het valt me op dat slechts weinigen bekend zijn met deze medische afsplitsing van Qigong. Hoe kan het dat Zhineng helpt bij afvallen? Deze oefeningen helpen o.a. om vet te verbranden of om te zetten in voeding. Daarnaast zorgen specifieke oefeningen ervoor dat hongergevoel wordt weggenomen op momenten dat we trek krijgen. Het eetpatroon gaat veranderen en zal hypoglykemie tegengaan. Je weet wel: als je niet op tijd eet, kun je duizelig worden, je concentratie is ver te zoeken en je wil iets zoets. Dit kan resulteren in diabetes, als je steeds aan die zoetbehoefte tegemoetkomt. Bewegen helpt om de glucosegehalten van je lichaam op peil te houden . Zhineng helpt ook om je pijntolerantie te verhogen. En wel door het endorfinegehalte (de natuurlijke pijnstillers in je lichaam) te verhogen. Bv: menstruatiepijn, hoofdpijn. De natuurlijke diepe ademhaling die ontstaat tijdens het oefenen, maakt dat er meer zuurstof in de bloedbaan wordt gebracht, waardoor het verkrampingen opheft. Beweging vermindert het klonteren van het bloed, waardoor je de kans dat je een hartkwaal krijgt, verkleint. Zhineng verbetert je vermogen om na te denken. Het verhoogt je productiviteit door je te helpen het hoofd rustiger te maken -en daar ligt de link met Mindfulness-: in het hier en nu te leven. De concentratie wordt specifiek getraind. Je zult hierdoor ook beter slapen. Je immuunsysteem gaat weer goed werken. De belangrijkste oefening van de serie die Dr.Pang Ming heeft samengesteld is de "Lift Chi up, Pour Chi Down"oefening. Een makkelijk te leren oefening die als doel heeft de Chi-de oerenergie - aan te trekken en gebruikte energie terug te geven. De meridianen worden geopend zodat blokkades worden opgeruimd en de energie kan stromen door deze kanalen. Zhineng is tevens een healingsmethode:de Laogong punten in de handen worden geactiveerd:zo heb je je dokters altijd bij je. En:last but not least: de zorg wordt duurder. Hoe minder wij de zorg nodig hebben hoe beter.


Kennismaken met mindfulness voor zorgverleners en onderwijsgevenden

Zoals we allemaal weten zijn bovenstaande beroepen niet de gemakkelijkste. De stress kan zo oplopen, dat men zich nog nauwelijks kan ontspannen.Laat staan dat men de problemen die deze beroepen met zich meebrengen, .los kan laten. Overmatige stress kan een ernstig gevaar voor de gezondheid zijn. Mensen hebben dan een groter risico op ziektes als hoge bloeddruk, maagzweren, hartinfarct, slaapstoornissen, zijn meer vatbaar voor infecties en klachten aan spieren en botten, om er een paar te noemen..Het resultaat is dat mensen vastlopen in hun werk. Vaak, te vaak, worden kalmerings-en slaapmiddelen voorgeschreven, maar deze zijn niet probleemoplossend. In de Opleidingen voor zorgverlenende beroepen, maar ook in het Onderwijs, wordt weinig of geen aandacht geschonken aan ontspanning en Mindfulness.Nu pas is er op een Hogeschool in Nederland Yoga en Mindfulness in het lesprogramma opgenomen. Het is dus duidelijk dat we voortdurend in de Doe-modus staan, een term uit Mindfulness. Hoe stap je daar nu uit, in deze hectische tijd, waarin je van minuut tot minuut op de hoogte wordt gehouden van alle belangrijke en onbelangrijke nieuwtjes? Gelukkig hebben we een vrije wil en het is jouw keuze of je mee wilgaan met deze nieuwsstroom. Kun je uit die stroom stappen? Wil je dat ook? Mindfulness leert ons stil te staan bij het moment, bij de ervaring van nu. We leren om vanaf een afstand naar onze gevoelens en ervaringen te kijken,om toeschouwer te zijn in plaats van deelnemer. We komen dan van uit de Doe-modus in de Zijn-modus . Om het verschil bewust te maken van wat we voelen/denken en wat er echt aan de hand is.Dan ontstaat er een heerlijke rust en heb je tijd om te genieten van de kleine dingen in het leven, te genieten ook van je uniciteit als mens.


Het succesvolle duo: oogdiagnostiek en darmtherapie

Wat is dat leuk te horen dat deze column met zoveel plezier gelezen wordt.Ik vind het heerlijk U te vertellen over mijn passie en levensbestemming: mensen een poosje begeleiden op hun levenspad met de middelen die mij ten dienste staan. Dit is voorlopig mijn laatste column en in Aug. as, hoop ik U weer meer te kunnen vertellen,o.a. over mijn laatste studie: Opleiding Instructor Zhineng Qigong, die ik in Juni as hoop af te ronden. Dit is een genezingsmethode en meditatie in beweging, met een onmiddellijk te voelen resultaat.

Wat bedoel ik met"Het succesvolle trio?" Welnu, de een kan niet,zoals ik bemerkt heb,zonder de ander.Wanneer iemand bij mij komt met een klacht kijk ik eerst naar welke geneeswijze het best bij deze persoon zal passen.Veel klachten komen voort uit de darmen.Door het gehaaste leven wordt er niet altijd gezond gegeten."Laat voeding Uw medicijn zijn en medicijn Uw voeding" is een gevleugelde uitspraak geworden. Soms is het nodig om een niet invasief laboratorium-ontlastingsonderzoek te entameren en kan ik gericht aan het werk gaan met zo snel mogelijk resultaat.Tevens kijk ik met de irismicroscoop in het oog en kan dan onderkennen WAAR in de darmen mogelijk iets aan de hand zou kunnen zijn.Ik stel geen diagnose maar kijk vooral naar hoe weerbaar iemand is, of de afvalstoffen goed worden afgevoerd en hoe de huidige staat van de functie der organen is. Ik adviseer alleen een reukdosis zodat de darmen niet onnodig worden belast..


Mindfulness en mindfulness-yoga bij angst, pijn en stress reductie

In mijn Praktijk voor Klassieke Homeopathie en Darmtherapie ontmoet ik veel patienten die een spastische darm hebben , vaak klagen over pijn terwijl reguliere onderzoeken niets aan het licht brengen. Wanneer iemand dan bij mij komt, met wanhoop in het hart, is mijn eerste vraag als rechtgeaard klassiek homeopaat:"Wanneer is het begonnen? En zijn er in die periode dingen gebeurd die veel impact hebben gehad?" Als je de oorzaak weet te ontmantelen, is er 95 % kans op genezing. Wanneer de oorzaak niet boven water komt, gebruik ik Mindfulness training, Mindfulness-Yoga, maar ook visualisatie en meditatie als hulpmiddelen. Iemand met een spastische darm heeft pijn, stress en is vaak angstig want:de artsen kunnen niets vinden.Dat geeft angst:men heeft geen controle, men voelt zich machteloos en zo krijg je een vicieuze cirkel. Hoe kom je daaruit? Eerst is het van belang dat je een goed contact krijgt met je eigen lichaam.Daarom begin ik met ademoefeningen, vervolgens elk stukje van het lichaam leren voelen en speciaal de buik leren voelen. Maar ook: de stem gebruiken met speciale klanken voor de buikorganen.Dus: een klankmassage. Wanneer het lichaam signalen gaat afgeven, luisteren we niet of nauwelijks. Dan worden de klappen harder:we krijgen sterkere symptomen. Van belang is ook dat je gaat nadenken over de pijn. En dat is lastig.We vermijden veel liever de pijn, we spoeden ons liever naar de pijnstillers zodat we door kunnen jachten.En waarom? Is het van belang dat in de afscheidsrede , voor je definitief ten grave wordt gedragen, wordt gezegd: "Hij of zij werkte zo hard?" Waarom wil je maar door jakkeren? Misschien wil je je bewijzen? Waarom? Het is goed om na te denken over de reden waarom je jezelf haast geen rust gunt.Je kunt dat "mediteren" noemen, maar:ga er in ieder geval voor zitten.Denk ook na over de lokatie, bv pijn in de buik.De psychologie van :"the second brain" wordt door de wetenschappers driftig onderzocht. Tijdens Mindfulness-Yoga wordt geleerd in conclaaf te gaan met je lijf, maar ook met je pijn.Ga de lokatie na, de soort pijn, het tijdstip van opkomen en merk op wanneer die pijn er niet is.Yoga kan je eveneens op veel fronten helpen om met die pijn om te gaan.Je kunt de controle terugkrijgen die je kwijt was.De oefeningen die je leert tijdens Mindfulness Training of Mindfulness-Yoga kun je ook gebruiken om je partner of familieleden te ondersteunen die pijn hebben. De hedendaagse wetenschap en de yogatraditie leren ons allebei dat er geen duidelijke scheiding is tussen bv buikpijn en emotionele pijn:, zoals een depressie.Beide vormen van pijn zitten in lichaam en geest en beide vormen reageren op een lichaam-geest benadering zoals yoga. Wat kun je zelf nog meer doen? Bijvoorbeeld de energie uit je handen leren gebruiken, voor jezelf, maar ook voor anderen. Quantum Touch is daar een prachtig voorbeeld van.

Tenslotte :denk aan Mindful eten: al je spijsverteringsorganen zullen je dankbaar zijn en je valt er nog door af ook.


Yoga en aandacht

Het is een feest, de dag te beginnen met yoga. Zeker op Maandag, wanneer je, na een dag of twee van ontspanning,je weer aan een vaste werktijd mag houden. Eerst is het goed, om een kwartiertje meditatie te doen en de dag voor te bereiden. De mensen voor je te zien die je gaat ontmoeten. Daarna ben je gereed om de hatha-yoga oefeningen te gaan doen. Van groot belang is om bv. met de zonnegroet te beginnen en die kun je op allerlei manieren doen:als fitness, of juist meditatief. Deze zonnegroet doet zoveel met je lijf:het doet de klieren van het hormoonsysteem goed met elkaar communiceren, maakt je leniger, je gewrichten soepeler en staalt je uithoudingsvermogen. Het verbetert je humeur en laat je bloed sneller stromen. In India doet men deze zonnegroet tot op hoge leeftijd.... Na deze zonnegroet is het goed,het lichaam na te voelen en het te vragen:"Wat heb je nu nodig?" Je krijgt beslist antwoord:prettig of niet prettig. Maar het geeft je volgende oefening aan die je kunt doen. Als je zo met je lichaam communiceert,voorkom je een burn-out. Het is niet voor niets dat de yoga-uren zo vol zitten. Het is nl. ook een verademing dat je anderhalf uur tijd voor jezelf hebt, zeker als je kinderen hebt. Wat zou het heerlijk zijn als ouders tijd vrij maakten en de yogaoefeningen met het hele gezin deden,als vast ritueel op een bepaalde tijd .Bijvoorbeeld:op Zaterdag of Zondag .Ook voor partners is het leuk om het samen te doen, het schept saamhorigheid. Ik heb U al eerder gemeld dat ik nogal wat patiënten krijg,als klassiek homeopaat, waarvan de spijsverteringsorganen niet optimaal werken. Ook hierbij is de yoga van onschatbare waarde. Een tweede tip die ik mag geven om Uw gedachten tot rust te brengen, is: de dag, voor je gaat slapen, nog eens door te nemen. Wat ging er goed, wat wist je nog niet te handelen? En kijk daar met mildheid naar. En dan citeer ik uit een gedicht van Alice Nahon : 't Is goed in 't eigen hert te kijken Nog even voor het slapen gaan, Of ik van dageraad tot avond Geen enkel hert heb zeer gedaan. Als we zo gerust de nacht in kunnen gaan zullen we zeker een goede nachtrust hebben. Dat wens ik U van harte toe.


Overgewicht  

Wist U dat uw constitutie en uw conditie, naast uw voeding, invloed uitoefenen op overgewicht? Onze constitutie houdt alles in wat wij van onze ouders hebben mee gekregen aan sterke en zwakke punten. Dit gaat tot vele generaties terug: hoe hebben zij geleefd,wat hebben zij gegeten? Onze ouders geven iets door van hun constitutie plus hun conditie op het moment van de conceptie. Wij zullen op onze beurt dit weer doorgeven. Dit verklaart ook waarom iemand met een sterke constitutie lange tijd ongezond kan eten zonder heel veel klachten te krijgen,zeker als men nog jong is. Terwijl iemand die met een zwakke constitutie op de wereld verschijnt en ongezond eet, veel sneller klachten vertoont. Daarnaast zijn er de emotionele oorzaken die maken dat, wanneer we ons onprettig voelen, eenzaam,angstig, we al snel naar troostvoedsel gaan zoeken in de provisiekast. In een homeopathische consult waarbij iemand met overgewicht bij mij komt, ga ik uitgebreid vragen stellen over de erfelijkheid, het voedingspatroon, of er tijd wordt genomen om te genieten van eten en naar wat u eet. Als men gezonder voedsel gaat consumeren,zal men vanzelf al wat slanker worden. Wilskracht komt er dan niet bij kijken:gezond eten is lekker eten. Daarbij kan de yoga U ondersteunen: er zijn diverse oefeningen die zich richten op het goed werken van de uitscheidingsorganen,zoals huid,lever,nieren enz. maar die ook gericht zijn op een goede darmfunctie en zo wordt ook het zich goed voelen weer gestimuleerd. Maar, wilt U resultaat zien,dan is het zaak om zeker 4 maal poer week een twintig minuten te oefenen. Mist U daarvoor de discipline, dan raad ik u aan een oefengroepje op te zetten. Ik wens u veel gezelligheid en vitaliteit.


Homeopathie en yoga voor de oudere mens

Het laatste deel van onze levensweg wordt vaak voorgesteld als een lange wandeling vol kommer en kwel.Ik denk dat dit niet geheel juist is..Zeker, er zijn ervaringen die we allemaal zullen doormaken,zoals het overgaan naar een andere dimensie."Heden ik,morgen Gij", is een gevleugelde uitspraak. Ik denk ook aan het feit, dat mensen die het dichtst naast ons stonden,ons kunnen ontvallen. Een gevoel van alleen zijn kan ons dan beangstigen,zeker als we geen grond meer onder de voeten voelen. Het onwrikbare geloof van onze ouders was zo gek nog niet... Als we ouder worden kan ons afweersysteem wat zwakker worden en kan dan best wat hulp gebruiken. Dat afweersysteem tracht altijd de zieke mens terug te brengen naar gezondheid, zodat de vitaliteit weer toeneemt. Het is een fabeltje,dat een man of vrouw op leeftijd zich moe zou moeten voelen. Onzin. De geneesmiddel industrie heeft hier ook weer een gat in de markt gevonden. Een andere manier om het leven te vieren is:bewegen. Bewegen maakt endorfinen vrij. Yoga kan U helpen tot op hoge leeftijd fit te blijven. Ook is het leuk om weer andere mensen te leren kennen. Zo blijft U van het leven genieten, want yoga houdt U geestelijk alert. Het humeur kan met sprongen vooruit gaan en de ademoefeningen kunnen de longcapaciteit verbeteren, net als het uithoudingsvermogen.. Fijn, om zo oud te mogen worden met deze hulpmiddelen in Uw bagage.


Yoga in de Brugklas

Wat een feest zo'n eerste schooldag in de Brugklas. Allemaal nieuwe docenten en nieuwe schoolvakken,evenals verschillende lokalen op verschillende verdiepingen. Vol verwachting maak je je entree en dan kunnen er verschillende dingen gebeuren:waar is het lokaal waar de eerste les zal plaatsvinden, want al heb je allerlei info gehad, loopt het nooit zoals je had gedacht. De loodzware tas weegt wel heel zwaar en je wordt nogal eens omver gelopen door ouderejaars... Hoe reageer je daarop? Neem je de dingen gemakkelijk? Dan is er niets aan de hand. Maar, ben je een perfectionist? Heb je faalangst? Dan wordt het al heel wat moeilijker. En naarmate het jaar ouder wordt, verlies jij misschien je vrolijkheid. Dan kan yoga jou heel goed helpen. Tijdens mijn docentschap in het Voortgezet Onderwijs heb ik veel Brugklasleerlingen mogen begeleiden en veel verhalen mogen aanhoren van de kinderen. Tijdens de les, als ik merkte dat de leerlingen onrustig waren, deed ik een korte ontspanningsoefening met ze en DAN pas kon ik met de eigenlijke les aanvangen. Het kan een uur geconcentreerd werken met zich meebrengen. Immers, de essentie van yoga is het bereiken van een staat van attentie met een totale aanwezigheid, leven in het hier en nu. Het meest ideaal is, steeds, na een leswisseling een yogaoefening te doen. De meetbare effecten van yoga zijn op verschillende wijzen vastgelegd. Daar komt uit dat er meetbare effecten zijn te bespeuren wat betreft bloeddruk,hartfunctie , ademhalingsfuncties, de stofwisseling en neurotransmitters in de hersenen. Ook heeft yoga effect op de insulinegevoeligheid,de spiertonus enzovoort. Angstgevoelens kunnen door bepaalde ademhalingsoefeningen beheerst worden en hoe eerder een kind dit leert, hoe beter het in het leven zal staan. Dus astma zal verminderd worden door yoga, hyperventilatie en luchtwegklachten kunnen worden verminderd. Het hele gezin zal beter functioneren met yoga: samen de oefeningen doen schept saamhorigheid. Het is mijn diepste wens dat leerkrachten, met name die in het Voortgezet Onderwijs werken, ontspanningsoefeningen zouden leren toepassen. Het komt henzelf ten goede en ziekteverzuim zou kunnen worden verminderd.


Oogdiagnose: een cadeau voor jezelf

Wie ben ik? Wat wil ik? Dat zijn vragen die vroeg of laat boven kunnen komen. Simpelweg kun je je voorstellen dat de iriscopie op 2 poten staat: de fysiek poot en de psychologische poot. In deze column wil ik iets vertellen over de persoonlijkheidsstructuur van de iris volgens de Rayid-methode,ontwikkeld door Denny Johnson. Dit Rayid-model wordt toegepast in Zuid-Amerika, Canada, Australië en Duitsland, door psychologen,therapeuten,leraren, counselors en coaches. Lichaam en geest zijn niet te scheiden:als je vaak hoofdpijn hebt, kunnen er heel veel oorzaken zijn: verkeerde voeding, tekort aan Magnesium,wat krampen veroorzaakt, nekklachten, lever- en galblaasproblemen, vermoeidheid en hormonale verstoringen, enzovoort. Maar ook emoties kunnen hoofdpijn veroorzaken: woede, teleurstelling, een schijnbaar onoplosbaar probleem dat je bezig blijft houden. Want iedere onprettige gedachte kan spierspanning veroorzaken. De oogdiagnose is een uitstekend hulpmiddel om verbanden te leggen tussen klachten en het individuele plaatje van iemand. Immers:homeopaten en iriscopisten zoeken naar de oorzaak van de verstoringen. Daarom is een voorafgaand gesprek zo belangrijk: de klachten worden besproken en er wordt met echte belangstelling geluisterd. Men wordt gehoord. Aan de hand van het klachtenbeeld kan de iriscopist op zoek gaan naar verbanden en de daarbij passende behandeling. Soms is doorverwijzen noodzakelijk. Heel bijzonder is het moment als er een oogfoto is genomen, dat je jezelf in de ogen kijkt. Dat is altijd een bijzonder ogenblik: hoe denk je over jezelf? Ken jij jezelf? Dat zijn altijd belangrijke vragen,of je nu wel of geen klachten hebt. Heel mooi is het, wanneer een echtpaar je consulteert: je legt beide oogparen naast elkaar en je kunt dan veel dingen uitleggen:de kwaliteiten, talenten maar ook blokkades die te zien zijn in de oogstructuur. Daar zijn dan weer therapieën voor om die blokkades op zachte wijze te helpen elimineren. Soms worden er talenten "opgegraven", waarvan men zich in het geheel niet bewust was. Zo kan de Rayid oogdiagnose meehelpen aan een beter begrip tussen mensen in het algemeen, tussen huwelijkspartners,maar ook in de gezinsproblematiek kan het van grote waarde zijn.


Oogdiagnose "Wat het oog onthult"
Als je geen tijd maakt voor je gezondheid, moet je wel tijd maken voor je ziekte. In de vorige column heb ik gesproken over het geneesmiddelbeeld van Ignatia Amara en beloofde ik een column te wijden aan Oogdiagnose, omdat ik dit hulpmiddel gebruik om een nog zuiverder beeld van een patiënt te krijgen, zodat ik optimaal een - tijdelijk - helpende hand mag bieden. Een iris bevat unieke info: je kunt de iris vergelijken met een vingerafdruk. Niemand op deze aarde heeft dezelfde vingerafdruk. Schiphol heeft irisscans in gebruik: met een speciale camera wordt het oog vergeleken met de info op het pasje. Komt dit overeen dan behoeft men niet door de paspoort controle. Wat kun je nu opmaken uit een ooganalyse? De gezondheidstoestand van de organen, de spirituele, emotionele en mentale aspecten van de persoonlijkheid. Van belang is ook de constitutie: wat hebben je ouders je meegegeven bij de geboorte,wat breng je zelf mee,emotioneel en fysiek en mentaal. Hoe kan het dat dit alles is te zien in het oog? Onze ogen zijn eigenlijk verlengstukken van de hersenen. Als foetus waren de ogen integraal deel van de hersenen. Pas in de latere ontwikkeling kwam daar scheiding tussen. Er bleef echter verbinding tussen door d.m.v. de gezichtszenuw. De hersenen regelen elke functie van ons lichaam. Ogen liegen niet, net zomin als de stem. Beide hebben met emoties te maken en zeggen heel veel over het karakter. Naast de oogdiagnose is tijdens de homeopathische anamnese (het interview met de patiënt) ,de klankkleur van de stem, melodie en ritme evenals taalgebruik, heel veelzeggend. Waar kijkt een iriscopist naar? Hij kijkt naar het gekleurde deel van het oog,de iris door de irismicroscoop. Het oog wordt enorm vergroot,zodat alle tekens goed zichtbaar worden. Ook de sclera, het oogwit, de harde oogrok doet mee in de beoordeling in de gezondheid van nu. Een sclera geeft bv. aan, hoe het met het vaatstelsel gesteld is: de bloeddruk,aanleg voor allergieën, die zich nog niet eens manifesteren, maar dit later kunnen gaan doen, wanneer met ouder wordt. Let wel: dit hoeft niet het geval te zijn:ook de erfelijkheid en nog veel andere dingen zijn van belang. De volgende keer vertel ik iets over de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de ooganalyse:zoals alle systemen heeft ook dit systeem zijn beperkingen, maar nog meer mogelijkheden.