
Voeding – gewichtsbeheersing
Een andere kijk op en omgaan met afvallen.
Boeiend, innovatief, creatief, leuk om te doen. Vanuit mijn achtergrond kan ik vaak de oorzaak opsporen wanneer iemand niet afvalt, of steeds weer in oude gewoonten terugvalt. De oorzaak is buitengewoon belangrijk ook bij het afvallen. Je leert andere eetgewoonten kweken, andere manieren van voedselbereiding, andere smaken waarderen en vooral: gezonder eten. Meer laat ik U niet zien uit mijn keuken. Het is de moeite waard om deze methode eens te ervaren. Het bewerkstelligt niet alleen een betere gezondheid, maar ook: je vitaler voelen en het leven vieren…
Artikelen
Het vorige weekend stonden wij met een groot assortiment van onze boeken op de Gezondheids-beurs te Utrecht. Leuk om een aantal klanten van onze uitgeverij en/of lezers van deze nieuwsbrief in levenden lijve te ontmoeten.
Het was wel een beurs die veel bezoekers in grote verwarring naar huis liet gaan. Je zou denken dat je daar alleen maar gezonde producten of diensten tegen zou komen, maar dat viel enorm tegen, vooral in stands, maar ook een spreker.
Bij een rondje over de beurs kwamen we diverse stands tegen die naar onze mening mede verant-woordelijk zijn voor de ziekte-explosie waar we op dit moment wereldwijd inzitten. Bedrijven die ons laten geloven dat onverzadigd plantaardig vet gezond is en (dierlijk) verzadigd vet ontzettend ongezond is, waar je ziek van wordt.
Maar sinds de invoering van deze quasi gezonde ideeën – de meeste na de tweede wereldoorlog onder aanvoering van de voedingsindustrie – zien we een scherpe lijn omhoog qua ziektebeeld van de mensen: we zijn nog nooit zo ziek geweest als in deze tijd. We zullen de aandoeningen, ziekten etc. met de aantallen hier maar niet noemen.
Er stond bijvoorbeeld een stand waar men kaas verkocht die wettelijk niet eens kaas mag heten. Ze halen de dierlijke vetten eruit en stoppen er plantaardige vetten (o.a. raapzaadolie) en andere narigheden in: hoe kan je het verzinnen!
Zo ook kwamen we een stand tegen met overheerlijke chocolade. Op de vraag of die chocolade soms gezonder was dan een doorsnee chocolade product, was het antwoord: “Nee hoor, we staan hier voor de handel.”
Ook de farmacie werd flink gespekt want de dames van de gratis cholesterolmetingen (ge¬spon¬sord door Unilever) stuurden menig bezoeker naar de huisarts om statines te vragen omdat de cholesterolwaarde hoger dan 5,0 was.
Ook was Becel rijkelijk vertegenwoordigd bij monde van dr. Frank, die nog steeds met droge ogen vertelt dat Becel beter is dan roomboter. Daarvoor en daarna waren er sprekers als Ralph Moorman, Gerrit Jan Groothedde, Jesse van der Velde en vele andere, die het publiek het tegen-overgestelde vertelden: van gekunstelde vetten met kunstmatige roombotersmaak afblijven als je niet ziek wilt worden en vooral vetten als roomboter en kokosvet gebruiken.
En als diezelfde toehoorders dan bij onze stand bleven stilstaan (we stonden naast de ruimte waar de sprekers optraden) kregen ze nog een keer het gezonde verhaal te horen: “Eet zoals je (over) grootouders aten: moddervet en puur natuur.”
Gelukkig zijn onze (over)grootouders gespaard gebleven van de grote verwarring die nu gaande is. Als je logisch nadenkt, aten onze grootouders zo slecht nog niet, hetgeen ook vele malen werd beaamd aan onze stand.
Ons advies: laat je niet verwarren, eet zoals je (over)grootouders aten!
Bron: Succesboeken – 13-02-2015
De Nationale Gezondheidsbeurs
Beste lezer,
De afgelopen week heb ik in Utrecht de Gezondheidsbeurs bezocht. Ik woon in Huis ter Heide, dus ver hoefde ik er niet voor te rijden. De beurs werd voor de 8e keer georganiseerd en trok veel mensen. Er kwamen dit jaar ruim 33.000 mensen op het evenement af. Daarmee is dit een uitgelezen kans om Nederland gezonder te krijgen. Helaas speelt geld ook hier weer de hoofdrol, waardoor mensen op het verkeerde been gezet worden. Laten we hier eens induiken.
Om op de beurs te kunnen staan ben je als standhouder al gauw een paar duizend euro kwijt. Voor grote bedrijven is dit heel gemakkelijk op te brengen. Zo trof ik veel stands aan die niets met gezondheid te maken hebben. Meteen bij binnenkomst stuitte ik op de stand van de Telegraaf, ik snapte niet wat ze hier te zoeken hebben. Een stand verderop verkochten ze softijs. Heel vreemd allemaal. Zorgwekkender vond ik de cholesterolbus. Met behulp van een vingerprik stellen ze je cholesterolwaarden vast. Volgens hun huidige standaard heeft bijna elke Nederlander een te hoog cholesterol. Ze zeggen dat je je cholesterol kunt verlagen door anders te eten en geven vervolgens een apothekerstasje mee met informatie. De apothekerstas komt heel betrouwbaar over, maar daarin zit gewoon een dieetboekje van Unilever met verwijzingen naar hun producten. Toen wij verhaal gingen halen bleken de bloedprikkers heel dankbaar voor het feit dat Unilever ze sponsort op de beurs. Unilever blijkt de stand dus te betalen.
Ik heb al eerder over cholesterol geblogd, want het verhaal zit net iets anders. Cholesterol is een onmisbare stof. Zo worden er hormonen en vitamine D van gemaakt. Ik heb liever een te hoog cholesterol dan een te laag. Het boek Feiten en fabels over cholesterol vertelt er ook alles over. Een interessant inzicht uit de lezing van Erik-Alexander Richter van vorige week was dat een verhoogd cholesterol vaak komt doordat we te weinig vitamines tot ons krijgen. Vitamine D en K zijn verantwoordelijk voor het afzetten van calcium in de botten. Als één van deze twee ontbreken, dan kan calcium zich afzetten in de vaatwanden. Onderzoek toont aan dat cholesterolplaques in de aderen grotendeels uit calcium bestaat. Dat vertelt Unilever er allemaal niet bij. Ik vind het sowieso schandalig dat Unilever wel claims op hun producten mag zetten, terwijl de natuurlijke supplementen en kruiden hard worden aangepakt. Wat dat betreft leven we in een omgekeerde wereld.
Op de beurs kwam ik ook Ralph Moorman met zijn vriendin tegen. Na wat bijkletsen kwamen we tot de conclusie dat er op de hele beurs niets gezonds te eten is. Dus dit is in de toekomst een kans voor gezonde cateraars. Vele standhouders klaagden hierover en zeiden dat het ondoenlijk is om iets gezonds te scoren. Er zijn wel wat rauwe repen te verkrijgen, maar niks dat vers bereid wordt… Ik zag nog wel een stand met cholesterolverlagende nepkaas. Dit noemen ze dan Kees en het bestaat grotendeels uit de ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren. Wetenschappelijk is aangetoond dat teveel linolzuur (omega 6) zeer schadelijk is voor de gezondheid. Daarbij zijn de verzadigde vetten uit kaas helemaal niet ongezond.
Dr. Frank heeft ook een lezing gegeven. Hij vertelt met droge ogen dat we allemaal aan de margarine moeten. Als je dan achteraf met hem in gesprek gaat dan zegt hij dat zijn bevindingen gestoeld zijn op de wetenschap. Dat zal best wel kloppen, maar dat zijn dan achterhaalde studies. Recente studies tonen keer op keer aan dat de verzadigd vet hypothese berust op bewust foutieve selecties. Dat margarine in mijn ogen vloeibaar plastic is heb ik in een blog een tijdje terug nog uiteen gezet.
Ik heb te doen met de onwetende bezoeker van de Gezondheidsbeurs. Bij binnenkomst wordt deze gelijk opgevangen door de cholesterolbus om vervolgens de stuipen op het lijf gejaagd te worden met een zogenaamd te hoog cholesterol. Snel aan de margarine! Dan zit je bij de lezing bij Dokter Frank en moet je alweer snel aan de margarine. Ik zag deze week een tweet van Dokter Frank waarin hij stelt dat bezoekers van de Gezondheidsbeurs niet blij waren met zijn opmerking dat er geen verschil is tussen biologische en niet-biologische voeding. Alweer heeft deze man de laatste onderzoeken gemist. Biologisch voedsel bevat minder bestrijdingsmiddelen en veel meer actieve plantenstoffen. Deze plantenstoffen doen heel veel goeds voor onze gezondheid. Ralph Moorman was op de beurs om zelf ook een lezing te geven. Hij zegt juist weer dat we aan de roomboter moeten. De boeken van mijn uitgever zeggen dat ook. De onwetende bezoeker van de Gezondheidsbeurs wordt dus alle kanten op geslingerd.
Bron – Ahealthylife